Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Eerste Friese Sportpaard in Groot Brittannië: Zezar van de Waaldijk Ster Sport (Bartele 472)

calendar_today 29 maart 2023

Het eerste Friese paard in Groot Brittannië heeft het Sportpredicaat gehaald. Het is de achtjarige Zezar van de Waaldijk Ster Sport (Bartele 472 x Beart 411) die met dit reusltaat moeder Sierkje van de Waaldijk Ster Preferent (Beart 411 x Anton 343) het Prestatie predicaat bezorgd.

Opmerkelijke uitgestrekte draf en galop

Kate Tora is de eigenaresse van Zezar en roemt de ruin om zijn vriendelijke karakter. ‘En hij is bijzonder werkwillig met een opvallende uitgestrekte draf en galop waar hij regelmatig een 8 voor op zijn protocol krijgt.’ Kate rijdt Zezar niet zelf, dat doet dressuuramazone Marcia Louise Wakeman. ‘Marcia en Zezar verbeteren nog steeds en ik heb geen haast’, aldus Kate. ‘We nemen alle tijd om verder te komen in de dressuur en ondertussen geniet ik enorm van hun prestaties.’

Kate noemt het Sportpredicaat van Zezar ook een geweldig compliment voor de fokker. En dat is de familie Houterman uit Bemmel waar Sierkje, 18 jaar jong, nog op stal staat. ‘Ze heeft net twee veulens gehad’, vertelt Frank Houterman opgetogen. ‘Twee merrieveulens, één heeft ze zelf gedragen, de ander via een draagmoeder, een Herre 524 en een Omer 493.’ Frank kan zich de geboorte van Zezar nog heel goed herinneren. ‘Hij is met de keizersnede geboren, hij lag dwars voor de uitgang. Vandaar ook zijn naam.’ Zezar werd door zoon Willem Houterman opgeleid en verkocht naar Groot Brittannië.

Ster op haar vijftiende jaar

Na de keizersnede werd Sierkje moeilijk drachtig, vandaar dat Frank en Willem – die dierenarts is – met embryotransplantatie meer nakomelingen proberen te krijgen. ‘Ik heb altijd veel geloof gehad in Sierkje’, vertelt Frank. ‘Ook toen ze met een derde premie stamboek werd opgenomen.’ Uiteindelijk werd duurzame Sierkje op haar vijftiende jaar Ster. En haalde ze haar predicaten Preferent en Prestatie op de eerste zes nakomelingen.

 

 

Deel dit bericht

Meer nieuws