Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Enter Mokkeltsje fan de Mersken (Ulbrân 502) eist fokdagtitel Groningen Drenthe Combinatie op

calendar_today 14 augustus 2021

Als je als enter twee Kroonmerries aftroeft in de kampioensring, dan heb je heel wat in je mars. Mokkeltsje fan de Mersken (Ulbrân 502) kwam, zag en overwon de fokdagtitel van Groningen Drenthe Combinatie op 14 augustus in Tolbert. De zevenjarige Veronique Kroon Sport AA (Beart 411) werd de reservedagkampioen.

Jeugdkampioen

Mokkeltsje van de Mersken van Age Okkema was ook de Jeugdkampioen. ‘Zo willen we de jeugd graag zien,’ zei juryvoorzitter Corrie Terpstra. Bij de enters was Mokkeltsje was de enige deelnemer; bij de twenters vielen geen eerste premies. ‘Een grootramig, langgelijnd enter,’ omschreef Terpstra Mokkeltsje ,’Ze heeft een lang voorbeen en een sterke bovenlijn. De stap is ruim en taktmatig. In draf beweegt ze heel lichtvoetig en met veel souplesse.

Kroonmerries

De rubriek Kroonmerries was wat betreft kwaliteit de beste rubriek op de fokdag: alle drie de deelnemers kregen een uitnodiging voor de Centrale Keuring. Op kop de zevenjarige Veronique Kroon Sport AA (Beart 411) van de familie Postma-van der Meij. Veronique heeft haar sporen al verdiend op de fokdag: als twenter werd ze Jeugdkampioen en een jaar later algeheel fokdagkampioen. Ook haar moeder, Douwina van de Goede Ree Model Sport (Norbert 444) was al eens fokdagkampioen van Groningen Drenthe Combinatie. Veronique heeft veel behang en straalt mede daardoor veel ras uit. Ze zette een mooi front op en stapte en draafde met ritme en regelmaat. Veronique veroverde ook de kampioenstitel van de drie jaar en oudere merries en werd aangewezen als reserve-fokdagkampioen.

Oranje lint

De fokdagkampioen van 2019, de vierjarige Danielle alita Kroon AA (Fonger 478 x Sape 381), van Gerrit Vos vertrok in draf sterk vanuit het achterbeen. Beweging in combinatie met jeugd leverde haar een oranje lint op. Danielle alita werd aangewezen als de reservekampioene van de drie jaar en oudere merries. Bij de driejarige merries vielen, verdeeld over twee rubrieken, vier Sterren met een tweede premie. Twee oudere Stermerries kregen een eerste premie, en een uitnodiging voor de Centrale Keuring: Antje Ster (Beart 411 x Nanno 372) en Amke Kasteelsche Hof Ster (Beart 411 x Lolke 371). Hun eigenaren waren echter geen lid van de fokvereniging waardoor ze een plekje in de kampioensring misliepen.

Sem beste hengstveulen

Van de zeventien gekeurde hengstveulens werden drie uitgenodigd in de kampioensring omdat ze een eerste premie hadden gekregen. In de kampioensring liepen Riemer W.A. (Markus 491 x Norbert 444) van Annemieke Brouwer-Wijbenga en Storm PJ (Auwert 514 x Alwin 469) van Janet van der Ark en Pieter Wijbenga. De titel ‘beste hengsveulen’ ging echter naar een Alwin 469-zoon: Sem J. (mv. Beart 411) van mw. M. Jansen-Portengen. ‘Een rassig veulen dat heel gemakkelijk stapt,’ lichtte juryvoorzitter Johan van der Velde toe.

Quincy beste merrieveulen

Bij de merrieveulens werden 21 dametjes gekeurd waarvan er vijf een eerste premie kregen. Twee eigenaren waren geen lid van de vereniging waardoor er drie merrieveulens overbleven voor de titel ‘beste merrieveulen.’ Quincy RW (Yme 507 x Haitse 425) van R.A. Walters, Rimke van de Hagenstee (Alwin 469 x Tsjalle 454) van H. Hagenauw en Silke van Oostindie (Jehannes 484 x Epke 474) van W.J. de Haan. Voor de juryleden was Yme 507-dochter Quincy het meest complete veulen met een hele mooie stap en veel rasuitstraling.

Deel dit bericht

Meer nieuws