Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

Extra fokdagprijs: beste veulen uit stamboek- of veulenboekmerrie

calendar_today 29 juni 2023

Op de fokdagen én op de Centrale Keuring zal er een extra prijs beschikbaar komen voor het beste veulen uit een stamboek- of veulenboekmerrie. Naast een speciale sjerp en volop aandacht voor deze veulens wordt op de Centrale Keuring ook een dekking met een KFPS stamboekhengst beschikbaar gesteld voor de kampioen.

Fokkerij stimuleren

De Fokkerijraad van het KFPS heeft deze prijs in het leven geroepen om vooral fokkers van stamboek- en veulenboekmerries te stimuleren met hun merrie te fokken. Hiervoor heeft de fokkerijraad al een aantal zaken ondernomen, zoals gratis fokadvies voor de eigenaren van deze merries. Het behoud van de huidige genenpool is een belangrijk speerpunt voor de Fokkerijraad die merkte dat de ‘volpapier beleving’ een rem is voor eigenaren van stamboek- of veulenboekmerries om met deze merries te fokken. Foktechnisch is dat bijzonder jammer, omdat stamboek- en veulenboekmerries ook een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van de genenpool. Daarbij hebben deze merries gemiddeld een lagere verwantschap dan Ster-, Kroon- en Modelmerries.

Veulens in kampioenskeuring

Veulens die meelopen in de kampioenskeuring – over het algemeen eerste premie veulens – op de fokdag komen in aanmerking voor deze prijs die als extra prijs wordt uitgereikt. Wanneer er geen veulens van veulenboek- of stamboekmerries in de kampioenskeuring meelopen wordt de prijs niet uitgereikt. Alle prijswinnaars van deze prijs op de fokdagen krijgen een uitnodiging voor de Centrale Keuring om daar de kampioen der kampioenen te kunnen benoemen.

Meer nieuws