Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Familie Van Gerwen: ‘Pjaike is een koningin die zich áltijd laat zien’

calendar_today 15 april 2020

Met 81,5 punten haalde Pjaike van Zorg en Genot (Norbert 444 x Onne 376) vorig jaar juni de hoogste IBOP-score in het mennen. De zevenjarige merrie heeft nu een kersvers hengstveulen van Tiede 501 aan de voet.

8 voor draf en balans

De charmante merrie van Jan van Gerwen uit Boekel kreeg in de IBOP-proef in handen van Jelmer Chardon een 8 voor draf en een 8 voor balans. ‘Het was een prachtige menproef waarmee ze definitief Kroon werd, we waren heel trots’, vertelt dochter Rianne van Gerwen over Pjaike, die in 2018 in Limburg op de fokdag een eerste premie kreeg, vooraan in haar rubriek stond en een uitnodiging kreeg voor de Centrale Keuring.
Speciaal voor de hoogdrachtige Pjaike kocht familie Van Gerwen kortgeleden een geboortemelder op basis van lichaamstemperatuur. ‘Onze stal ligt drie kilometer verderop en we wilden niet steeds voor een vals alarm heen en weer. De nieuwe melder werkte perfect. Binnen een uur na de melding was het veulen er.’

Koningin

Pjaike werd gefokt door Michel Sweere uit Son en Breugel uit een Onne-merrie uit merriestam 50. ‘Pjaike is zo’n paard dat er altijd staat en zich áltijd laat zien. Op een eerste aanwijzing gaat ze lopen en dat blijft ze doen. Ze heeft nog nooit een pas verkeerd gezet’, vertelt Van Gerwen. ‘Zelfs na de bevalling van haar veulen stond ze erbij als een koningin. En daar lijkt ze zich nog bewust van ook.’ Zulke paarden zijn zeldzaam, weet Van Gerwen. ‘We hebben al meer dan dertig jaar paarden, maar ik geloof dat we er slechts drie hadden die op ons net zo’n indruk maakten als Pjaike.’ Familie van Gerwen heeft ook nog een halfzus van Pjaike (Menne 496) in de opfok.

Partnerpuzzel

Vader Jan van Gerwen kan zich weken buigen over het vinden van een passende partner voor Pjaike. Daarbij wordt vooral gezocht naar Preferentschap in de bloedlijnen van een hengst. ‘Kroon- en Modelpredicaten zijn ook mooi, maar bij het Preferentschap weet je zeker dat een paard goed fokt. Bij de hengst Alwin 469 zat bovenstaand criterium wel goed. En dan zoeken we van zo’n hengst een jonge zoon, omdat we van mening zijn dat je zulke hengsten dan een kans moet geven. Daarom zijn we bij Alwin’s zoon Tiede 501 uitgekomen.’ Dit jaar heeft Van Gerwen het oog laten vallen op Auwert 514.

Kanshebber voor model

Pjaike zal ook de komende jaren voor de fokkerij worden ingezet. Stiekem vindt Van Gerwen dat jammer. ‘Ik geloof dat zo’n merrie ook wat in de sport kan bereiken, maar het laten uitbrengen door een professional is enorm duur. Je moet een goede ruiter hebben die zoiets voor het plezier wil oppakken, maar die zijn niet gemakkelijk te vinden.’ De merrie zal in ieder geval nog op een fokdag getoond worden, als het nog lukt. ‘Dan hopen we dat ze een uitnodiging krijgt voor de Centrale keuring, want wellicht is Pjaike een kanshebber voor het Modelschap.’

Deel dit bericht

Meer nieuws