Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Friese paarden eindelijk erkend als sportpaard in de WBFSH

calendar_today 13 oktober 2020

De World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) heeft het KFPS geaccepteerd als lid. Daarmee is het Friese paard officieel erkend als sportpaard. Dit maakte de WBFSH op dinsdag 13 oktober bekend. De erkenning opent deuren voor de Friese paarden op internationale dressuurwedstrijden, waaronder de wereldkampioenschappen dressuur voor jonge paarden.

Begon bij Chere Burger en Anders 451

De WBFSH is de internationale federatie van stamboeken van sportpaarden. Ze hebben een belangrijke relatie met de FEI, de internationale paardensportfederatie, die de WK uitschrijft. Alleen paarden uit stamboeken die bij de WBFSH staan ingeschreven mogen meedoen. Ondanks opmerkelijke prestaties van Friese paarden, wat begon met Chere Burger met Anders 451 tijdens de Wereldruiterspelen in 2014 in Caen, bleven de deuren bij het WBFSH – tot nu toe – gesloten.

Bijdrage Peter Spahn en Elias 494

Vanuit het KFPS is er jarenlang gelobbyd om deze erkenning te krijgen, vertelt Ids Hellinga, directeur van het KFPS. Jarenlang werd het Friese paard door het WBFSH als ‘trekpaard’ betiteld. ‘Daar kun je om lachen, maar we hebben dit meer opgepakt als een signaal dat we ons internationaal meer moeten laten zien. Met name de prestaties van Peter Spahn met Elias 494, onder meer tijdens het WK in Ermelo in 2019, heeft tot deze herziening bijgedragen. Daarnaast hebben we de WBFSH ervan kunnen overtuigen, dat ondanks het feit dat we een rasfokkerij zijn, sport een prominent onderdeel uitmaakt van het fokbeleid’.

Deel dit bericht

Meer nieuws