Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

In memoriam: Hans Hofstee

calendar_today 1 april 2023

Op 27 maart is op 87-jarige leeftijd Hans Hofstee overleden. In 2000 werd hij bij het KFPS onderscheiden met de Gouden Speld voor zijn verdiensten voor het Friese paard.

Alleskunner rondom de paarden

Hans Hofstee was een echte paardenman, instructeur, jurylid en verdienstelijk bestuurder, eigenlijk een alleskunner, waarbij hij ook meedeed in shows met de Hongaarse Post en á la Fleche mennen. Hans was groot van stuk, herkenbaar aan zijn meestal brede glimlach en rustige karakter.

Erelid bij De Oorsprong

Bij Landelijke Rijvereniging ‘De Oorsprong’ reed en mende hij. Hans Hofstee zat er ruim 30 jaar in het bestuur en was daar eerst secretaris en later voorzitter. Hij werd tijdens zijn aftreden in 1989 benoemd tot erelid van de paardensportvereniging. Naast bestuurslid was hij tevens instructeur. Als jongetje van ongeveer een jaar of 14 à 15 werd hij lid van de rijvereniging en reed al mee in het achttal. Later werd hij commandant van het Oorsprong-achttal, wat destijds het enige achttal met uitsluitend Friese paarden was. Hij leidde het achttal onder meer naar enkele Friese kampioenschappen en zelfs tweemaal naar het reserve-kampioenschap van Nederland.

Inzet voor het (K)FPS

Tussen 1986 en 2000 had hij zitting in het (toen nog) FPS bestuur en was hij actief als jurylid. Daarbij heeft hij jaren in het Centraal Onderzoek als voorzitter van de verrichtingsjury de verrichtingen van de jonge hengsten gevolgd en IBOP-proeven afgenomen. In 2001 nam hij afscheid van de C.P.C. de Contact en Propaganda Commissie waarbij hij geroemd werd om zijn betrokkenheid, inzet en enthousiasme.

Ook fokker

Met zijn kennis van afstammingen en bloedlijnen was Hans Hofstee vanzelfsprekend zelf ook een enthousiast fokker van Friese paarden. In 1967 werd Brechtsje Model (Nanne 197 x Age 168) zijn eerste fokdagkampioene. Later werkte hij vooral met stam 47, waarbij de door hem gefokte Renske H. (Reitse 272 x Lammert 260) Ster Preferent werd. Dochter Anneke H. Ster AA (Fetse 349), in eigendom van de drie kinderen van Hans Hofstee, werd fokdagkampioen in Blauwhuis in 2003. Anneke is eigenlijk een fokproduct van zoon Roel die in Californië woont. De merrie is toen op naam van alle drie kinderen gekomen omdat ze anders niet aan de kampioenskeuring van de fokvereniging van Blauwhuis mee kon doen.

Mooi uitzicht

Hofstee is geboren in Doniaga en heeft daar jaren gewoond. Hij trouwde met Jantje Hofstee-Visser, die in 2021 overleed. Ze kregen drie kinderen, Dubbeld, Roel en Janny. Daarna kwamen er ook kleinkinderen. De familie Hofstee heeft aan de rand van Sint Nicolaasga nog een mooi groot huis met stal laten bouwen, waar ze nog enkele jaren hebben gewoond. De laatste jaren woonde Hans Hofstee in het centrum van Joure, daarvoor in een bungalow met uitzicht op de Nutsbaan, waar jarenlang het Concours Hippique Joure plaatsvond en nu nog jaarlijks harddraverijen worden gehouden. Vanuit zijn achtertuin kon Hofstee ook elk jaar het opstijgen van de luchtballonnen tijdens de beroemde Friese ballonfeest aanschouwen.

Deel dit bericht

Meer nieuws