Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Instructiedag WK Jonge dressuurpaarden : ‘We zoeken de potentie’

calendar_today 25 februari 2022

Vrijdag 25 februari hebben zeven combinaties hun wellicht eerste stappen richting het WK Jonge Paarden gezet. Zowel de zes beste paarden per jaargang van de Pavo Fryso Bokaal 2021 als vrije inschrijvingen waren uitgenodigd om in Harich onder het toeziend oog van Arie Hamoen en Christa Larmoyeur de proef te rijden die tijdens het instroom moment en de selectiedag van het WK gevraagd wordt.

Tweede jaar voor het Friese paard

Begin April start de selectie voor de WK Jonge dressuurpaarden met de eerste selectietraining, daarnaast is er in Maart een instroom moment. Alle ingeschreven combinaties waren welkom in Harich, waar het KFPS een instructiedag had georganiseerd om de amazones te helpen voorbereiden. ‘Het is nog maar het tweede jaar dat Friese paarden mee mogen doen’ vertelt Eveline van Kooten van het KFPS. ‘We willen graag onze leden helpen om het Friese paard zo optimaal mogelijk voor te stellen. Zo weet men wat er gevraagd gaat worden van de paarden en wat men mag verwachten’.

Hoge eisen

De lat voor de selectie van de WK Jonge dressuurpaarden ligt hoog. Paarden van 5 jaar zullen een proef op M-niveau moeten laten zien, voor zesjarigen is het niveau Z met een vliegende wissel, terwijl een zevenjarig paard ZZ-Zwaar startgerechtigd moet zijn om in aanmerking te komen. ‘Een combinatie moet echt aan vele eisen voldoen, wil je kans maken op een plekje in het team’ vertelt Christa. ‘Drie zeer goede basisgangen, een mooi, constant frame met het neusje te allen tijde eruit, en dan ook nog eens een goede proef rijden!’. Volgens Arie Hamoen gaat het niet alleen om spektakel, maar ook om correctheid, in rijden en beweging: ‘De combinatie moet als vanzelfsprekend door de baan gaan, mét een correcte bewegingsafloop.’

Proef en tips

Alle combinaties mochten hun proef voorrijden aan Arie Hamoen en Christa Larmoyeur, waarna laatstgenoemde nog verschillende onderdelen uit de proef doornam met de amazones. ‘Het niveau viel ons niet tegen’ aldus Arie. ‘Er zitten getalenteerde combinaties tussen, maar een nette proef rijden is toch echt anders dan een talentenverrichting laten zien’.  Alle combinaties hebben een protocol mee naar huis gekregen en kunnen eventueel nog contact opnemen met Arie voor extra vragen. ‘We hebben vandaag niet gekeken naar het niveau van de proef, maar naar potentie. Dit is ook belangrijk om te weten voor volgende jaargangen; je hoeft het niveau nu nog niet volledig te beheersen maar we moeten wel zien dat het haalbaar is voor het eind van de zomer.’

De deelnemende combinaties in Harich waren:

Martha van der Meulen met Elbrich fan ‘e Herdershoeve Kroon AAA (Jehannes 484)
Hennie Roffel met Fryso 518 (Hessel 480)
Marell Hilberts met Drys Ygrek Ster (Omer 493)
Iris Sijtsma met Fedde vân de Pôle Ster (Meinte 490)
Britt Muis met Ernst K. Ster (Markus 491)
Suzan Wind met Wilhemus fan ‘e Sintelwei Ster AA (Epke 747)
Debby de Graaf en Drys ut de Westereen Ster (Omer 493)

Meer nieuws