Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

Iris Kusters: ‘Het gaat bij ons niet om de prestaties, maar om de weg ernaartoe’

calendar_today 6 maart 2023

Hoewel Iris Kusters niet uit een paardenfamilie komt, is ze al van jongs af aan besmet met het paardenvirus. Ze vormt sinds de zomer van 2019 een combinatie met de achtjarige Friese merrie Lente, met wie ze veel buitenrijdt en hard aan de weg timmert om beter te worden in de dressuursport. Het gaat hierbij voor hun niet om de prestaties, maar om het plezier dat ze erbij hebben.

Veilig en fijn gevoel

In de zomer van 2019 ging Iris met een flinke eisenlijst op zak op zoek naar haar eerste eigen paard. ‘Ik wilde graag een brave en gezonde Friese merrie, waarmee ik lekker ontspannen aan de slag kon. Ik ben best wel een tijdje op zoek geweest, maar bij geen enkel paard voelde ik de klik die ik zocht. Toen ik bij Lente uitkwam en haar toenmalige eigenaresse sprak, voelde het direct heel goed. Ik ben niet de grootste held, maar bij Lente kon ik met een veilig en fijn gevoel opstappen. Dat was precies wat ik zocht’, vertelt ze.

Goede match

Hoewel Iris in het begin twijfelde of Lente met haar schofthoogte van 1.60m misschien te klein voor haar was, kon ze de merrie niet uit haar hoofd zetten en heeft ze haar gekocht. ‘We waren zo’n goede match dat het zonde was om haar te laten gaan. Alles viel op zijn plek. Lente geeft mij altijd een fijn en veilig gevoel en heeft een hart van goud.’

Wedstrijdcarrière

Omdat Iris heel perfectionistisch is en snel prestatiedruk voelt, heeft ze zelf geen wedstrijdambities. ‘Ik ben wel heel bewust bezig met dressuur rijden en daarin verbeteren, maar heb zelf geen wedstrijdambities. Mijn instructrice Stephanie Kox traint Lente één keer in de week en brengt haar uit op wedstrijd. Daar ben ik zelf wel altijd bij, omdat dat voor mij ook een mooie kans is om te leren. Stephanie leert alles aan Lente en Lente leert het vervolgens weer aan mij. Die twee doen het samen super goed op wedstrijd. Ze stromen ieder seizoen door naar de volgende klasse en hebben zich tot nu toe ieder seizoen weten te selecteren voor de Limburgse kampioenschappen. Deze samenwerking met Stephanie is ontzettend fijn, omdat we dezelfde visie hebben rond het trainen van paarden en beiden gek zijn op Lente. Ze is voor ons echt een prinsesje’, lacht ze.

Veelzijdig

‘Lente is overal voor in en houdt ervan om veelzijdig aan de slag te gaan, dus we maken standaard iedere zondag een buitenrit. Het gaat bij ons niet zozeer om de prestaties, maar om de weg ernaar toe. We willen alles zo paardvriendelijk mogelijk aanpakken, zodat het rijden niet alleen voor ons, maar ook voor Lente leuk blijft. In het begin heeft Stephanie het doel gesteld om met Lente het Z1 te halen, maar ze gaan zo ontzettend hard dat we dat doel al hebben bijgesteld naar het rijden van een Kür op Muziek. We genieten iedere dag weer van Lente. Ze is vanwege haar grootte en Friese looks een beetje een vreemde eend in de bijt op wedstrijd, maar dat maakt voor ons niet uit, want we gaan voor ons plezier en ons eigen leerproces. Ik hoop nog heel lang van haar te kunnen genieten, want het is echt een paard uit duizenden’, sluit ze af. Volg Iris en Lente ook via hun Instagram @lieve.lente.

Bron: Hoefslag

Foto: Diony Nelissen (Diony Fotografie)

Meer nieuws