Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

Jasper van Manen gaat van witte voorbrengersoutfit naar chique Fries kostuum

calendar_today 2 mei 2023

Het zat er al jaren aan te komen, maar de tijd was er nog niet rijp voor….Jasper van Manen (39) in het Friese kostuum op de Friese sjees! Tijdens CH Lunteren, 6 mei aanstaande zal zijn debuut dan toch echt gaan plaatsvinden. Jasper gaat de vijfjarige Gys H. (Tsjalle 454 x Norbert 444) zelf uitbrengen in de KFPS-nieuwelingencompetitie.

Geen ringvrees meer

Allemaal kennen we Jasper van Manen als een uitstekend voorbrenger tijdens de keuringen. Thuis bestiert hij samen met zijn familie de hengstenhouderij Gebr. van Manen in Ede. Jasper is daar ook regelmatig thuis paarden aangespannen aan het trainen. Het gaat al enige jaren terug, ‘ík denk wel bijna zo’n 15 jaar’, laat hij weten, dat Jasper debuteerde in de aangespannen sport. ‘Ik heb vroeger wel met enkele van onze tuigpaardhengsten gereden en heb ook wel eens meegereden in de young riders competitie bij de tuigpaarden. Maar door de drukte op ons bedrijf is het er niet van gekomen dit verder voort te zetten. Meestal zat Robbie van Dijk dan achter onze paarden’, zegt Jasper. ‘We zijn nu wat ouder en wijzer geworden en is het allemaal minder spannend’, lacht hij. ‘Er is nu niet meer zo sprake van ringvrees en wil ik het nu wel eens een keertje zelf proberen’, voegt hij er nog steeds lachend aan toe.

Eigen spullen

Het benodigde materiaal om te kunnen starten in de nationale rubrieken van het tuigen met Friese paarden is al geruime tijd aanwezig in Ede. ‘Een klant van ons had al eens een sjees gekocht. Hij heeft deze destijds nieuw laten bouwen bij Jaap Veenstra’, weet Jasper nog. ‘De sjees is door deze klant slechts enkele keren gebruikt. Het rijden kwam er verder niet van en hij wilde hem wel kwijt. We zijn het eens geworden over de prijs en zodoende hebben we nu al een hele poos wel zelf een sjees thuis. Robbie van Dijk heeft deze sjees nog gebruikt toen we Matthys 504 (toen nog Milan fan Stal Bellefleur) in de sport hebben laten uitbrengen. Het Friese kostuum hebben we via Yvonne Visser uit Burdaard kunnen aanschaffen. Ook deze heeft Robbie nog gedragen, maar hij past mij ook prima’, zegt Jasper.

Getalenteerd paard

Jasper zal zijn debuut maken met Gys H (sportnaam Gys). Deze zoon van Tsjalle 454 uit Norbert 444-moeder Femke Glaura H. is gefokt door KFPS-inspectielid Jan Hellinx. ‘Als 2,5 jarige kwam deze hengst bij ons op stal in training. Wij vinden het een getalenteerd paard en hebben hem ook aangekocht’,  laat Jasper weten. Gys H. ging in 2021 naar het Centraal Onderzoek, maar moest deze ook weer verlaten. In 2022 doorliep hij de voorrijdagen, maar kreeg uiteindelijk geen uitnodiging voor het CO. Corina van den Bunt reed de hengst vervolgens succesvol in de Pavo Fryso bokaal voor vierjarigen hengsten/ruinen met winst in de finale tot gevolg. Corina rijdt hem nu nog steeds enkele keren per week, maar ook Jasper pakt hem een paar dagen in training. ‘We gaan wel zien hoe ver we komen’, besluit Jasper.

Meer nieuws