Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Jury kiest voor totaalplaatje van Coba van de Haenebos (Jehannes 484) (met video)

calendar_today 17 augustus 2019

Op de 68e fokdag van fokvereniging Het Friese paard Wolvega e.o. in Oldeholtpade verdienden twee driejarige Jehannes 484- dochters merries een eerste premie. Kampioen Coba van de Haenebos van mw. J. Wiersma-Bos is volgens jury Piet Bergsma ‘een Friese merrie zoals we die graag zien’. Jeugdig met een lang kruis, kwaliteitsvol beenwerk, een taktmatige stap en een soepele draf waarin ze mooi rees in het front. Over de gehele linie was de kwaliteit bij de driejarige merries gemiddeld.

Amateurs

Bij de oudere Ster- en Kroonmerries viel de vierjarige Zavira van het Hooihuis Ster (Hette 481) van Dicky Heuckeroth op. Zavira is een langgelijnde merrie die statig schreed in stap en over een vlotte draf beschikt. Dicky Heuckeroth deelt het eigendom met zijn vader: ‘We zijn allebei kappers en fokker Hooisma kwam een aantal jaren geleden bij ons in de zaak om geknipt te worden. Hij zei nog een leuk merrieveulen voor ons te koop te hebben. Dat was Zavira. We zijn dus echte amateurs in de Friezenfokkerij.’ Zavira, als enter jeugdkampioen in Wolvega, heeft vier dressuurwedstrijden onder het zadel van Merle Veurink gelopen en al twaalf winstpunten in de wacht gesleept.

Fan Syneada

De kampioen van de enters en twenters is niet alleen een plaatje om te zien, ze kan ook nog eens bewégen. Fardau fan Syneada (Michiel 442) komt uit de fokzekere lijn van de familie Oosterbaan. Fardau’s moeder is Myrthe fan Syneada Model (Beart 411), op haar beurt een dochter van de bekende Phyrrha fan Syneada Model Preferent Prestatie (Oepke 366).  Afkomst verloochent zich niet. Dat gaat ook zeker op voor het schitterende enter Ilse fan Oostenburg (Alwin 469), reserve jeugdkampioen, wiens moeder Feikje van Oostenburg Ster (Norbert 444) een volle zus is van Menne 496.

Veulens

Bij de veulens was de Tymen 503-zoon Jelmer Elvira van Siebrand en Griet Haagsma het meest compleet. Familie Van Westervoort fokte het beste merrieveulen Lisse van Westervoort (Jehannes 484) die een goede goede manier van bewegen liet zien.

Dagkampioen

De merrie die de hele dag al de favoriet van de juryleden was, stelde ook in de kampioensring niet teleur. De driejarige Coba van de Haenebos is op alle fronten een prachtige Friese merrie die de kampioenssjerp niet misstaat. Talent Fardau fan Syneada draafde knap naar de reservedagtitel.

 

 

Beste hengstveulen

Jelmer Elvira (Tymen 503 x Andries 415)

Fokker/eigenaar: S.J. Haagsma (Marknesse)

 

Beste merrieveulen

Lisse van Westervoort (Jehannes 484 x Haitse 425)

Fokker/eigenaar: Fam. Van Westervoort (Wijnjewoude)

 

Kampioen Enters en twenters en reserve dagkampioen

Fardau fan Syneada (Michiel 442 x Beart 411)

Fokker/eigenaar: mw. A.S. Oosterbaan (Opeinde)

 

Reserve kampioen enters en twenters

Ilse fan Oostenburg (Alwin 469 x Norbert 444)

Fokker/eigenaar: A. de Hoek (Drachtstercompagnie)

 

Kampioen driejarige merries en algeheel dagkampioen

Coba van de Haenebos (Jehannes 484 x Norbert 444)

Fokker/eigenaar: mw. J.M.J. Wiersma-Bos (Nieuwebrug)

 

Reserve kampioen driejarige merries

Bernau fan ‘e Herdershoeve (Jehannes 484 x Erik 351)

Fokker/eigenaar: Mts. F. en J. Herder (Wijnjewoude)

 

Kampioen vier jaar en oudere merries

Zavira van het Hooihuis Ster (Hette 481 x Anton 343)

Fokker: Tj. Hooisma (Kootstertille)

Eigenaar: D. Heuckeroth (Staphorst)

 

Reservekampioen vier jaar en oudere merries

Teunke fan de Slachtedyk Ster (Wylster 463 x Olof 315)

Fokker: J. van der Wal (Boazum)

Eigenaar: Grytsje van der Wal (Boazum)

 

Deel dit bericht

Meer nieuws