Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

Keuren in Australië: kampioenslint voor elfjarige Opal Ster Sport AA (met video)

calendar_today 5 april 2023

Stermerrie Opal Star of Oakside Ster Sport AA (Jelco x Adel 357) is op woensdag 5 april kampioen geworden op de keuring in Taree, New South Wales in Australie. De elfjarige merrie van Kay Knight haalde in haar IBOP 79,5 punten, met een 8 voor impuls, en kreeg naast Ster en Sport nu ook AA achter haar naam.

Hengstveulen Temuk reservekampioen

Het lint voor het reservekampioenschap werd door Sabien Zwaga en Jan Hellinx toebedeeld aan het tweede premie hengstveulen Temuk of Ellis Park (Elias van Gelder x Alwin 469). Een hoogbenig, langgelijnd veulen met verticale hals wat iets beter in de aansluitingen mocht zijn, beschrijft Sabien Zwaga het in oktober geboren en door Nicole Murphie gefokte veulen dat al voor zijn geboorte was verkocht. ‘Hij stapt ruim en taktmatig en heeft voldoende souplesse in draf.’ De vader van Temuk is de in Australie geboren Elias, een zoon van Jakob 302 uit een stamboekmoeder van Tsjerk 328.

Alle vijf veulenboekmerries opgenomen

In de klasse voor stamboekopname kwamen vijf veulenboekmerries in de baan (drie van veulenboekhengsten met dekvergunning) en in de leeftijdsklasse van vijf tot elf jaar. Allen werden in het stamboek opgenomen, waarvan twee onderscheiden werden met een Ster en een tweede premie. Kampioen Opal was de oudste en werd Ster met een tweede premie. ‘Ze is grootramig, met ruim voldoende ras, een royale schouderpartij, veel schoft, goede bovenlijn en een hellend lang kruis’, zo zagen Sabien en Jan. ‘Een merrie met hard beenwerk, waarmee ze met takt en ruimte stapt en wat meer buiging in het spronggewricht mocht laten zien. In draf heeft ze een goed gebruik van het achterbeen.’ De 1.70 meter grote Opal is een dochter van veulenboekhengst Jelco, een zoon van Teunis 332. Haar moeder is een halfzuster van KFPS stamboekhengst Wikke 404 (Ritse 322).
De tweede Ster was voor Anja of Ellis Park (Alwin 469 x Maurus 441), de moeder van reservekampioen Temuk en gefokt en in eigendom van Nicole Murphie. Leeanne Taylor verzorgde de organisatie van deze keuring en kreeg met Nynke van Gelder (Hilwert L. x Rypke 321) een stamboekmerrie mee naar huis.

IBOP van 84,5 punten voor Romke Pieter

Naast de mooie IBOP van kampioen Opal haalde ook hengst Romke Pieter van F. en R. Ster AAA (Norbert 444 x Beart 411) een fraaie score van 84,5 punten, met een 8,5 voor de ruime en soepele stap. Romke Pieter – gefokt door Plantinga uit Surhuizum en in eigendom van James Vesna, werd voorgesteld door een eventing ruiter die de avond voor de keuring voor het eerst op de hengst had gereden. Voor de tienjarige hengst kwam ook het verzoek om hem een dekvergunning te verlenen. ‘De vraag kunnen we niet meteen beantwoorden’, aldus Sabien Zwaga. ‘We bekijken en boordelen de hengst en nemen die vraag mee naar Nederland om na enig uitzoekwerk daarna een antwoord te geven.’

Op weg naar Brisbane voor de zevende keuring

Na een mooie dag in New South Wales, met zonneschijn en ook hele pittige regenbuien, stappen de juryleden en de voorbrengers in het vliegtuig op weg naar Brisbane. Voor de zevende keuringsdag alweer.

Meer nieuws