Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Keuren in de VS: Thyra (Norbert 444) Model en fokdagkampioen, Tjaitske (Tsjalle 454) Kroon

calendar_today 2 oktober 2023

De keuring in Amerika voor circuit 4 is gestart in Custer, Wisconsin. Juryleden Popke van der Meulen en Willem Sonnema benoemden de kersverse Modelmerrie Thyra fan Synaeda Model AA (Norbert 444 x Beart 411) tot fokdagkampioen. Het reserve algeheel kampioenschap ging naar ook al kersverse Kroonmerrie Tjaitske E Kroon (Tsjalle 454 x Ulbert 390).

Koninklijke Thyra

Voor de fan Synaeda fokkerij is Thyra de tweede Modelmerrie dit jaar. De negenjarige merrie van Scott en Tamera Julius van Mystique Royal Friesians is een ‘koninklijke merrie met veel rasuitstraling’, aldus de juryleden. ‘Ze heeft een goed gevormde hals, een goede bouw en bovenlijn. De stap is actief en ze draaft opwaarts met een goed achterbeen.’ Thyra kreeg een eerste premie in de rubriek met Kroonmerries en met haar Modelpredicaat is ze de derde merrie in rij met het hoogste predicaat, na Myrha fan Synaeda Model Preferent Prestatie AAA (Beart 411 x Oepke 266) en Pyrrha fan Synaeda Model Preferent Prestatie (Oepke 266 x Tsjalling 235).
Ook Kroonmerrie Aquila fan Black Pearl Kroon AA (Tsjalle 454 x Fabe 348) kreeg een eerste premie, maar maakte verder geen promotie.

Kroonmerrie Tjaitske reserve dagkampioen

Dat was er wel voor de negenjarige Tjaitske E Kroon AA (Tsjalle 454 x Ulbert 390) die bij de zeven jaar en oudere Stermerries een eerste premie kreeg. Tjaitske is in eigendom van Fernando en Nick Horowitz en gefokt door Margé Emmens in Nooitgedacht. ‘De merrie heeft een lange, goed gevormde hals met een mooie bovenlijn en hard beenwerk. Ze beschikt over een actieve stap en een goed gebruik van het achterbeen in draf.’

Vier opnames met Ster tweede premie

In de rubriek met opnames kwamen zes merries, waarvan er vier een Ster met een tweede premie verdienden. De zevenjarige Annaliese of Swan Lake Ster (Bene 476 x Fridse 423), de vijfjarige Gerkje’s Famke Ster (Erryt 488 x Jasper 366), de vierjarige Lysa van Brookside Ster (Hette 481 x Sake 449) en de driejarige Martha (Menne 496 x Tsjalle 454).

Sterruin Julio

Een Ster met een tweede premie was er ook voor de vierjarige Julio Ster (Markus 491 x Tsjalle 454) van Susan Hannus die met Julio en halfzus Martha twee met Ster onderscheiden paarden mee naar huis nam. Hun moeder is Yette von Ihlow Ster (Tsjalle 454 x Doaitsen 420).

Eerste premie merrieveulen Wytska

Bij de veulens kreeg er één een eerste premie en werd daarmee meteen veulenkampioen. Merrieveulen Wytska van Stal de Liefde (Jehannes 484 x Eise 489) van Wendy Schillo. De eigenaresse importeerde de moeder van Wytska afgelopen zomer, drachtig van Jehannes 484.

Deel dit bericht

Meer nieuws