Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Keuren in de VS: tienjarige Saffira (Wimer 461) dagkampioen en Ster

calendar_today 29 september 2023

De keuring in het Amerikaanse Tryon leverde voor de tienjarige Saffira fan de Marren Ster (Wimer 461 x Beart 411) het kampioenschap op. Het reserve dagkampioenschap ging naar de jeugdkampioen en tweejarige Primos fan ‘e Osmanzai (Yme 507 x Gjalt 426). Voor juryleden Jolanda Slootjes en Dik Brummel was de keuring in Tryon, North Carolina, de laatste uit de serie van circuit 2 in de USA.

Rasuitstraling en sterke stap

Saffira kwam als stamboekmerrie naar de keuring en ging als Stermerrie met een tweede premie naar huis met het dagkampioenschap op zak. De tienjarige en 1.75 grootte merrie is een paard met een enorm front en uitstraling, zagen de juryleden. Ze heeft een goede schouderligging en sterke bovenlijn, waarbij haar beenwerk wat meer kwaliteit zou mogen uitstralen. ‘Haar stap is actief, met ruimte, schoudervrijheid en buiging. Haar draf is voldoende ruim maar wat op de voorhand, wel voldoende buiging.’ De merrie is gefokt door Klaas Sipma uit Aalzum en in eigendom van Jessica Goodspeed.

Luxe jeugdkampioen Primrose

De jeugdige Primrose kreeg een tweede premie en werd jeugdkampioen en reserve dagkampioen. De tweejarige heeft een luxe rasuitstraling met een lange, iets horizontale hals. Ze is sterk en evenredig gebouwd, met een goede romprichting aldus Jolanda Slootjes. ‘Ze heeft droog beenwerk met wat smalle hoeven. Haar stap was wat kort en miste wat souplesse. In draf was ze ruim met een goed gebruik van het voorbeen en zou ze wat meer bergop mogen.’ Primrose is een dochter van Franka fan ‘e Sjongedyk Kroon Sport AA (Gjalt 426 x Brandus 345).

Zaara kampioen merrieveulens

Zaara B (Thorben 466 x Julius 486) was één van de twee (van totaal vier) merrieveulens met een eerste premie. Ze werd kampioen bij de merrieveulens. Ze heeft een edel hoofd en een lange hals die iets meer kap zou mogen hebben. Haar bovenlijn, romprichting en kruisligging zijn goed en ze heeft correcte beenstanden. ‘Haar stap was ruim en met souplesse, de draf had afdruk en schakelend vermogen.’

Xánder kampioen hengstveulens

Bij de hengstveulens kregen drie van de vier een eerste premie. Het kampioenschap bij de hengstveulens ging naar Xánder fan Link (Hessel 480 x Bene 476). Een goed ontwikkeld veulen met veel rasuitstraling door een groot oog en een goede halsvorm, beschrijft Jolanda Slootjes. ‘Hij heeft een voldoende bovenlijn, een wat hellend kruis en een goede romprichting.’ Xánder was voorzien van droog beenwerk. ‘En een voldoende ruime stap en een draf met ruimte en souplesse waarbij hij iets meer zou mogen ondertreden.’

Sterhengst Ariston

Van de gepresenteerde hengsten werd er één Ster: Ariston KGF (Thorben 466 x Aan 416). ‘Een hengst met een lange verticale hals, een mooi hoofd en veel behang’, aldus Jolanda Slootjes. ‘Hij heeft een goede bovenlijn en schouder ligging en een goede romprichting.’ Zijn hoeven mochten wat royaler, in beweging kon Ariston overtuigen. ‘De stap was actief, had veer en buiging. In draf liet hij een mooie zelfhouding zien en een goed gebruik van het voorbeen.’ Ariston is de zevenjarige zoon van Aitske R.V. Model Sport AA (Aan 416 x Jasper 366).

AA voor Jelano

Bij de IBOP’s werd één hengst voorzien van het AA-predicaat: Jelano von Lungau Ster (Tiede 501 x Onne 376). De vierjarige hengst is gefokt in Oostenrijk bij Friesenpferde Lungau en is in eigendom van Edel Bautista. Hij kreeg 77 punten waarbij zijn stap actief en voldoende ruim was met een goed gebruik van het voorbeen. Zijn draf was ruim, taktmatig, met buiging en Jelano bezat een ruime galop die nog iets meer bergop zou mogen.

Deel dit bericht

Meer nieuws