Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

Keuren in Mexico: driejarige Nils (Epke 474) Ster en dagkampioen

calendar_today 18 november 2023

Op de keuring in Mexico op 14 november haalde de driejarige Nils S.R. Ster (Epke 474 x Tsjalle 454) het dagkampioenschap. De hengst van Fernando Galvan Valdes is gefokt door Sjoerd Ruiter en kreeg van juryleden Willem Sonnema en Marissa Visser het Sterpredicaat.

Rassige Nils met een edel hoofd

Op de keuring in Guadalajara waren het vooral de hengsten die opvielen. Aan de merries konden de juryleden geen Sterren kwijt. Van de 15 getoonde hengsten verdienden er vijf een Ster, met Nils – zoon van Stermerrie Amarens S.R. – als vaandeldrager. Nils heeft veel rasuitstraling en een edel hoofd, beschrijft Willem Sonnema. ‘In de bouw zou hij iets sterker in de rug mogen, zijn kruis heeft een goede ligging en is voldoende lang en hij beschikt over zeer hard beenwerk.’ De voorbeenstand is een fractie Frans, de stap was ruim met een krachtig ondertredend achterbeen. ‘In draf was hij zeer ruim, toonde veel kracht, met een opwaartse beweging en een sterk ondertredend achterbeen.’

Merrieveulen algeheel reservekampioen

Bij de veulens vielen nog twee eerste premies. Merrieveulen Xóchitl hacendados Mx (Teun 505 x Tsjalle 454)  – van Juan Antonio Martinez Diaz – kreeg naast een oranje lint ook het algeheel reservekampioenschap.
Een veulen met een voldoende sprekend hoofd, beschrijft Willem Sonnema. ‘Ze is iets zwaar in de hals, maar met een goede vloeiende bovenlijn. Het kruis was voldoende qua ligging.’ Xóchitl beschikt over luxe en droog beenwerk, zo zagen de juryleden. ‘In stap liet ze veel ruimte zien met een goede tact. In draf zou ze wat meer oprichting mogen tonen, maar met voldoende ruimte.’
Er was ook een eerste premie voor merrieveulen Zonoma GA (Alwin 469 x Nane 492) van Fernando Galvan Valdes – ook de eigenaar van Nils – die Zonoma uit Kroon AA-merrie Dycke fan ’t Haskerfjild fokte.

Meer nieuws