Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

KFPS directeur Marijke Akkerman bij Studio KWPN

calendar_today 1 februari 2023

 

Bij de eerste Studio KWPN tijdens de KWPN Stallion Show was KFPS directeur Marijke Akkerman op woensdag 1 februari te gast. Aan tafel bij gespreksleider Charlotte Dekker praatte ze samen met Marieke Toonders en Monique van Hal over belangrijke items in de paardensector.

Klik hier op de uitzending van studio KWPN terug te kijken.

Allemaal een rol in draagvlak

Marieke Toonders vertelde meer over de stikstofproblematiek, Marijke Akkerman ging in op communicatie met de achterban en hoe het KFPS omgaat met mogelijke demonstranten. Een belangrijke boodschap kwam van Monique van Hal, die duidelijk maakte dat iedereen in de sector zelf de handschoen op moet makken. Tegenstanders van de paardensport zijn goed georganiseerd en omdat ‘dierenleed’ verkoopt, zijn dergelijke groeperingen in staat om zichzelf goed te financieren. Monique van Hal maakt onderdeel uit van de Werkgroep Publieke Opinie, een werkgroep die in 2019 is gevormd om de sector daadkrachtiger te maken en draagvlak te creëren voor maatschappelijke issues. Volgens Van Hal is draagvlak niet wat één persoon of een werkgroep aangaat, daar hebben we allemaal een rol in.

Niets doen is geen optie

De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het KWPN, de KNHS, FNRS, Sectorraad Paarden, LTO, Jumping Amsterdam en Jasmijn de Bruin. ‘Het risico bestaat dat er een verkeerd beeld van onze sector ontstaat en dat houdt niet vanzelf op. Niets doen is daarom geen optie. Bepaalde groeperingen zijn er heel goed in om van incidenten uit de sector het idee te laten ontstaan dat dit de norm is. Dierenleed verkoopt en daarmee is meteen het verdienmodel van deze groeperingen inzichtelijk. Zij zijn goed georganiseerd en door middel van fondsenwerving zijn ze ook goed gefinancierd. We moeten voorkomen dat er zo een verkeerd beeld van de paardensport in de maatschappij wordt geplaatst en gericht het echte beeld brengen.’

Hoe gaan we dat doen?

‘We weten dat ongeveer er ongeveer onder de helft van de bevolking draagvlak is voor de paardensport, iets minder dan de helft heeft er geen mening over en er is een hele kleine groep die geen draagvlak ziet voor het houden van paarden. We moeten de media en de maatschappij aan de hand meenemen om te laten zien wat we doen. Ook als individuele paardenhouder kun je het goede doen en dat aan de wereld laten zien. Be good and tell it.’

Stikstofproblematiek: weet wat er in jouw omgeving leeft

Marieke Toonders bracht een verhaal over stikstof en gaf daarbij de boodschap mee dat je ook als paardenhouder de vinger aan de pols moet houden en de ontwikkelingen in je eigen omgeving op de voet moet volgen. Dat kan onder meer via de e-mailservice van www.overheid.nl. Controleer daarnaast of je vergunningen op orde zijn, want als je in je recht staat is het makkelijker discussiëren. Vooral paardenhouderijen in de buurt van Natura 2000-gebieden kunnen concreet met stikstof in de knel komen. De Sectorraad Paarden is van mening dat paarden een belangrijke maatschappelijke bijdragen leveren en dat wordt ingebracht in de discussie.

Bekende atmosfeer

Voor Marijke Akkerman (KFPS) is een hengstenkeuring een bekende atmosfeer. Het Friese paardenstamboek heeft veel overeenkomsten met het KWPN: welzijn is een belangrijk onderwerp, tastharen worden daarom niet meer geschoren en ook het geluid is de afgelopen editie gedempt. Ook inteelt en verwantschap zijn belangrijke onderwerpen, daarom krijgen laagverwante hengsten een kans. De hengstenkeuringscommissie geeft graag uitleg waarom zo’n hengst voorrang krijgt.

Teken de petitie

Laat je stem horen voor dialoog en tegen polarisatie. Spreek je uit en teken de petitie die is opgestart door de Sectorraad Paarden. Steeds vaker zien we dat dierenactivisten met onjuiste informatie de politiek en media willen overtuigen van hun eenzijdige en extremistische standpunten. Het debat over paardenwelzijn gaan we graag aan: we leven voor onze paarden, en paardenwelzijn is dan ook het allerbelangrijkste in de omgang met paarden. De open dialoog kan alleen plaatsvinden als informatie in de juiste context wordt gepresenteerd aan de samenleving. Teken daarom de petitie en spreek je uit voor de paardensport.

Bron: KWPN

Meer nieuws