Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

KFPS moet schadevergoeding betalen, proceskosten worden vergoed

calendar_today 11 januari 2023

Het KFPS moet een fokker een schadevergoeding betalen van € 3452,– plus rente vanwege het niet informeren over twijfels over de afstamming van een paard in 2003. Dit heeft de Rechtbank Noord-Nederland op 14 december 2022 bepaald. De fokker dient de proceskosten van het KFPS – € 5658 – te vergoeden. De mogelijkheid hier beroep op aan te tekenen omvat drie maanden.

Deze uitspraak is een vervolg op een eerdere uitspraak die de rechter in deze zaak op 19 januari 2019 deed. Toen bepaalde het Gerechtshof in Leeuwarden dat het KFPS aansprakelijk is voor de schade die de betreffende fokker heeft geleden doordat het KFPS hem in mei 2003 niet heeft geïnformeerd over het feit dat er twijfels waren ontstaan met betrekking tot de afstamming van zijn merrie.

Niet geïnformeerd over onjuiste afstamming

In 2003 heeft het Dr. Van Haeringen Laboratorium routinematig afstammingsonderzoek gedaan en bleek er twijfel te zijn over de juistheid van de opgegeven afstamming. Dit is niet met de eigenaar gecommuniceerd. De merrie is juli 2012 overleden. Haar negende veulen werd onderzocht op afstamming en daaruit bleek dat de afstamming niet juist was. De merrie en haar afstammelingen konden daarmee niet geregistreerd blijven in de hoofdsectie van het KFPS stamboekregister. De eigenaar heeft een procedure tegen het KFPS aangespannen en werd in tweede instantie in het gelijk gesteld. In het vervolgproces over de schade eiste de fokker een schadevergoeding van ruim € 210.000,–. In de schadestaatprocedure erkent de rechter de inkomstenderving van de verkoop van drie nakomelingen na 2013. Kosten van manuren, procedure en rente werden niet gehonoreerd.

Klik hier voor de volledige uitslag van deze schadestaatprocedure

Standaard DNA-onderzoek

DNA onderzoek ter controle van de afstamming van Friese paarden is in de huidige fokkerij -in tegenstelling tot dit voorval van 20 jaar geleden – al een aantal jaren standaard. Van Stermerries en fokmerries wordt op basis van haarmonsters de afstamming consequent gecontroleerd en zonder uitzondering gedeeld met alle betrokkenen. Dit jaar gaat dat ook voor veulens gelden.

Meer nieuws