Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Locatiekeuring Stal Chardon: 14 Sterren, Marin (Omer 493) en Janna (Markus 491) met een eerste premie

calendar_today 14 juni 2023

14 Sterren op woensdag 14 juni bij de locatiekeuring bij Stal Chardon. 11 merries verdienden een Ster met een tweede premie, twee merries haalden een eerste premie en juryleden Sabien Zwaga, Corrie Terpstra, Frans Smits en aspirant Esther van Wijk waardeerden in Jorwert één hengst met Ster.

Sterk bewegende Lobke Ster

De rubriek met vier jaar en oudere veulenboekmerries leverde voor de jeugdige Lobke van ‘n Broambearg Ster (Jehannes 484 x Dries 421) een Ster met een tweede premie op. De merrie is strak in de lendenen, maar  overtuigde vooral in haar stap en draf, die beiden met een 7,5 werden beloond. ‘Ze waardeert zich in beweging op’, lichtte Sabien Zwaga toe. ‘Ze stapt met veel vlijt, en ruimte en in draf heeft ze voldoende souplesse, ruggebruik en draaft ze opwaarts.’

In de eerste groep met driejarigen werd Merci Boszorg Ster (Menne 496 x Alwin 469) op kop geplaatst. De merrie kreeg een Ster met een tweede premie dankzij haar jeugd en  rasuitstraling. ‘Ze heeft een vlotte actieve stap en veel souplesse in draf met balans in de wendingen’, lichtte Sabien Zwaga toe. De tweede Ster met een tweede premie in deze rubriek werd Merry-Maine van de Vaertkant Ster (Julius 486 x Tsjabring 429) die zich ook in beweging opwaardeerde met een 7,5 voor haar actieve stap en een 7,5 voor draf met veel beentechniek. In deze rubriek verdienden nog twee merries een Ster met een tweede premie.  Mette fan Stâl Skûlenboarch Ster (Alwin 469 x Tonjes 459) kreeg een 8 voor haar rastype en een 7,5 voor bouw. Mare fan boarnwert Ster (Markus 491 x Beart 411) kreeg twee keer en 7,5 voor haar beweging en werd ook Ster met een tweede premie.

Marin Ster eerste premie met een 9 voor draf

In de tweede groep driejarigen – waar alle paarden geprimeerd werden –  kreeg de moderne, langgelijnde Marin T. fan ‘e Boppelannen Ster (Omer 493 x Beart 411) van Roelof en Joukje Tjeerdsma een oranje lint, een Ster met een eerste premie en kwam op kop in de tweede rubriek met driejarigen. Marin zag op haar protocol een 8 voor haar stap en een 9 voor haar draf. Marin is een kleindochter van Els. F.T. Kroon Sport Preferent Prestatie A (Fabe 348 x Feitse 293), de volle zus van Sape 381.
In deze klasse werden nog twee premies Ster. Mare V. fan de Miedwei Ster (Alwin 469 x Haitse 425) kreeg een Ster tweede premie en ontving een 8 voor haar stap en een 7,5 voor haar draf. ‘Ze mocht sterker in de bovenlijn maar presenteert zich opvallend goed in beweging.’ Mare is de derde Sternakomeling van Franke V. fan de Miedwei Ster (Haitse 425 x Leffert 306) en uit hetzelfde lijntje als KFPS stamboekhengst Jouwe 485.
Ook de Deens gefokte Maxlyn af Sorte Perler Ster (Jurre 495 x Doaitsen 420) kreeg een Ster tweede premie, langgelijnd met lang kruis, waarbij haar stap wat overtuigender mocht, maar ze wist in draf met een 8 te overtuigen.

Vijf van de acht stamboekmerries Ster

Van de acht stamboekmerries die in de baan kwamen wisten er maar liefst vijf een Ster te bemachtigen. De meeste promotie, van Stamboek naar Ster met een eerste premie, was er voor de vierjarige Janna fan ‘e Sûderleane Ster (Markus 491 x Jasper 366) die nog wat ‘rauw’ was volgens Sabien Zwaga. ‘Ze is grootramig met een iets hellend kruis, maar in beweging waardeert ze zich enorm op.’ Voor haar draf kreeg Janna een 9. ‘Ze maakt in draf veel indruk, ze kan schakelen en draaft met veel afdruk.’ Janna, gefokt en in eigendom van Hendrik Deinum, is een halfzuster van KFPS stamboekhengst en vijfvoudig HK-winnaar Jurre 395 en ook van Modelmerrie Marrit fan ‘e Sûderleane Model AA (Thorben 466 x Jasper 366).

Volle zus Hielke 530 Ster

Ster met een tweede premie in deze rubriek werden de vijfjarige sterk stappende Geartsje fan Bokkum Ster AA (Jurre 495 x Tjalf 443), de vijfjarige rassige en sterk dravende Haukje fan Quatrebras Ster (Eise 489 x Meinse 439), de vierjarige Jeltsje fan Joarumerleane Ster (Jurre 495 x Wobke 403), die haar moeder Preferent maakte, en de vierjarige Jetske L.W. Ster (Jurre 495 x Jisse 433), de volle zuster van KFPS stamboekhengst Hielke 530, die hun moeder Hester L.W. (Jisse 433 x Tsjerk 328) naast Ster nu ook Preferent maakt. Jetske heeft volgens Sabien Zwaga het ideaalbeeld van een Friese merrie benadert. ‘Je kan bijna niet zeggen wat beter kan.’ Voor een eerste premie zou haar stap meer ruimte mogen hebben en haar draf met mooi gebruik van het voorbeen mocht ze wat meer oprichting  laten zien.

Sterhengst Olke R

Een Ster bij de hengsten was er voor de zeer rastypische Olke R (Tiede 501 x Tsjalke 397) die een 8,5 voor ras kreeg, een 8 voor bouw en zijn draf met een 7,5 gewaardeerd zag worden.

Klik hier voor de complete uitslag van deze locatiekeuring.

Deel dit bericht

Meer nieuws