Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Maan fan ‘t Brillenhof (Alwin 469) Voorlopig Kroon en fokdagkampioen in Ternat

calendar_today 22 augustus 2023

De temperatuur liep hoog op boven de schitterende piste in het Belgische Ternat op zondag 20 augustus, maar kwaliteit komt gelukkig altijd bovendrijven. De voorbrengers leverden ondanks de hitte uitstekend werk en juryleden Sabien Zwaga, Dik Brummel, Wil Thijssen en Jolanda Slootjes genoten van de Belgische zwarte parels!
Het publiek kon genieten van een spannende kampioenskeuring en van optredens van onder andere Pieter Claeys met menkampioene Leonora B.V. en een presentatie van Wibout 511 die uit Friesland was afgereisd naar België.

Zeven eerste premieveulens

Van de 35 veulens gingen er maar liefst 7 met het oranje lintje naar huis. De zeer royale Winner Burm Deladix (Jurre 495 x Jisse 433) heeft zijn naam niet gestolen en kon de jury helemaal overtuigen met een goede romprichting, erg mooie hals, een ruim voldoende stap en heel ruime draf met veel zelfhouding en elasticiteit. Gezien de uitmuntendheid in zowel exterieur als bewegingen werd Winner uiteindelijk ook verkozen tot het beste veulen van Ternat! Eigenaars Monique Dix en Emmy Burm uit Hasselt kwamen voor de eerste keer naar de keuring met Friese paarden en konden hun geluk dan ook niet op als ook hun mooi en goed bewegend merrieveulen Yke Burm Deladix (Wibout 511 x Harmen 424) van Ster Sportmerrie Xena H beloond werd met een eerste premie! Een zeer geëmotioneerde eigenaresse Valerie Deweer nam het oranje lintje dankbaar in ontvangst voor hengstenveulen Ylias fan it Sint-Elooishof (Elias 494 x Ulbert 390). Het veulen was matig ontwikkeld gezien hij even ziek was geweest maar overtuigde helemaal met heel mooie verhoudingen en een erg goede stap en draf!

Uniforme groep merrieveulens

Bij de merrieveulens die de kampioensring betraden ging het om een uniforme groep van langgelijnde en rastypische veulens met een erg goede stap vooral.
De begeerde eerste premie werd uitgedeeld aan Yakima des Près d’ Eve (Markus 491 x Nane 492) van eigenaar Luc Duran uit Ittre. Luc Duran fokt al jarenlang met Friese paarden en is dan ook een vaste waarde op de Belgische keuringen. Deze trotse fokker brengt altijd zelf zijn paarden deskundig voor met de hulp van zijn vaste helper. Een indrukwekkende prestatie, zeker gezien Luc zijn gezegende leeftijd van 71 lentes intussen!
Willeke van de Warande (Yme 507 x Beart 411) van eigenaar Daniel Saey uit Sint-Kruis-Winkel presenteerde zich mooi in de ring en werd dan ook beloond met een eerste premie.
Uiteindelijk mochten uit de groep twee merrieveulens in de kampioensring overblijven:
Willeke van de Vierklaver (Jurre 495 x Jehannes 484) van eigenaar Yves Pevenage uit Zottegem werd als tweede beste merrieveulen van Ternat geplaatst en werd gehuldigd als het beste veulen uit een stamboekmerrie in Ternat!
De titel beste merrieveulen van Ternat ging naar Yess PD vd Swarte Proenker van eigenaars Peter en Denise de Meulmeester uit Heinkerszand. Dit hoogbenige, langgelijnde veulen toonde een goede stap en excellente draf met veel elasticiteit. Aangezien dit luxe veulen van Nederlandse afkomst is, mocht het niet deelnemen aan het Belgisch jeugd- en algemeen kampioenschap, maar dit kon de blijdschap uiteraard niet bederven!

Ypke (Ulbrân 502) reserve algeheel Belgisch kampioen

Tijdens het jeugdkampioenschap nam enter Tesse Femke V, gefokt door Anne Vriezema uit Harkema, het op tegen het beste merrieveulen van de veulenkeuring in juni te Hasselt, Ypke van ‘t Witven van de familie Rommens uit Retie. Tesse Femke V (Yme 507 x Markus 491) is een rastypisch enter met een correcte bouw en goede bewegingen. De eigenaar, Ludo Musschoot uit Dentergem, was al vroeg aanwezig op de keuring aangezien het de eerste maal was dat hij met een Fries paard naar de keuring trok. Tesse Femke V werd uiteindelijk reserve jeugdkampioene van België en het werd dus een heel bijzondere eerste keuringservaring voor de stralende eigenaar.
Het erg royaal ontwikkelde merrieveulen Ypke van t Witven kon uiteindelijk de jury nog meer overtuigen in beweging en werd verkozen tot Belgisch jeugdkampioen! Ypke bleef charmeren in de ring der kampioenen en werd uiteindelijk ook reserve algeheel Belgisch kampioen.

België heeft er een Sterruin bij

Lucas van de Spekebeemden Ster (Adel 357 x Tietse 428) werd door de jury beschreven als rastypisch met een expressief hoofd, een voldoende tactmatige stap en een kwalitatieve draf met zweefmomenten. De trotse eigenaresse, Marijke De Raeve uit Heusden-Zolder bracht dan ook al snel fokkers Otto Cailliau en Nele Vanderlocht uit Wijlre op de hoogte van deze mooie prestatie!

Hoge kwaliteit bij de merries

Twee 4-jarige veulenboekmerries haalden in Ternat haalden het Sterpredikaat binnen:
Lily-roos van het Wase hof Ster (Bikkel 470 x Sjouke 453) van fokker/eigenaar Franz Paternoster uit Melsele werd Ster met een tweede premie verklaard omwille van een voldoende draf, een goede bouw en voornamelijk een erg goede stap.
De mooie Jiske van ‘t Wilbroek Ster (Tiede 501 x Beart 411), de 3-jarige dochter van Kroon Sport preferente merrie Teska van ‘t Wilbroek, gefokt en in eigendom van Rik Meeus uit Arendonk, gaat vanaf nu ook door het leven als Stermerrie met een tweede premie gezien de ruime stap en de gedragen draf.

Drie driejarigen Ster

Bij de 3-jarige veulenboekmerries werden er drie van de zes Ster verklaard. Melody van den Hooie Ster (Epke 474 x Doaitsen 420) van fokker en eigenaresse Melissa Bousson uit Beernem overtuigde met haar goede bovenlijn, ruime stap en draf met voldoende gebruik van het achterbeen. Ook zij werd beloond met het Sterpredikaat met tweede premie.
Het was een feestelijke dag voor fokker Rik Meeus uit Arendonk aangezien hij twee Stermerries kon optellen bij zijn fokproducten. Naast de eerder vermelde Jiske van ‘t Wilbroek kon ook Maaike van ‘t Wilbroek Ster (Yme 507 x Beart 411) zich mooi presenteren en werd ze beloond met verdiende tweede premie en eigenaar Yves Pevenage mocht dus een Stermerrie terug opladen richting Zottegem.

Uitmuntend stappende Maan

De mooie, rastypische Maan fan ‘t Brillenhof Ster (Alwin 469), een 3-jarige merrie gefokt door Wulms-v.d. Meerakker uit Hunsel, kon overtuigen met voornamelijk een uitmuntende stap en kon als enige merrie het felbegeerde oranje lintje voor de eerste premie in de wacht slepen. De merrie werd kampioene van de 3-jarige merries en werd als kers op de taart Voorlopig Kroon verklaard. Eigenaar Pascal van Hijfte uit Lievegem kon zijn geluk niet op, na jaren van tegenslagen waren hij en zijn vrouw de moed niet verloren en stonden ze opnieuw op de keuring met deze prachtige merrie. Een bewijs dat de aanhouder wint! In de algemene kampioensring bleef Maan fan ‘t Brillenhof overtuigen en werd dan ook algeheel Belgisch Kampioen. KFPS directeur Marijke Akkerman overhandigde het wandbord van het KFPS aan de trotse winnaars. Gezien de warme temperaturen mochten de paarden het ererondje overslaan en werden de winnaars met hun beker rondgereden in de antieke wagonette, een enkelspan gereden door Valerie Deweer.

Tekst: Veronique Saey

Deel dit bericht

Meer nieuws