Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Marije Schreven: ‘op beweging wil ik nooit inleveren’

calendar_today 10 maart 2021

Marije Schreven werd op de Hengstenkeuring gehuldigd als de JongKFPS Fokker van het Jaar. 2020 was voor haar met een Kroonmerrie en een Voorlopig Kroonmerrie uit eigen fokkerij een bijzonder succesvol jaar.

Basis voor fokkerij

Marije Schreven is pas sinds zes jaar actief als fokker van Friese paarden en in die korte tijd is er veel gebeurd: ‘Het begon in 2014 met de aankoop van de Kroonmerrie Vrouwke fan Stal Swarte Fryske. Ze heeft in Spanje gestaan, maar van die voorgeschiedenis weet ik niet zo veel.’ Marije, werkzaam in het onderwijs als leerling begeleider op een Middelbare school, was op dat moment niet nieuw in de paardenwereld: als dochter van hengstenhouder Giel Schreven, die eerder onder andere Jerke 434, Bente 412 en Haitse 425 ter dekking had, is Marije opgegroeid met paarden. Vrouwke fan Stal Swarte Fryske (Teeuwis 389 x Jelke 367) werd uit stam 15 gefokt door Ada van Harskamp van Stal Swarte Fryske. Vrouwke heeft in Lies van Bommelsteyn (Lute 304) een Model Preferente oma en in Sjiekedame S. (Feitse 293) een Model Preferente Prestatie overgrootmoeder. Ook daarvoor zitten nog drie Preferente merries op rij, een prachtige basis voor een eigen fokkerij.

Kroon

Toen Marije Vrouwke in 2014 kocht, was ze niet drachtig. Marije koos Hette 481 om Vrouwke mee te dekken: ‘In het jaar daarna ben ik me veel meer in de fokkerij gaan verdiepen. Hette 481 vond ik een prachtige hengst om te zien die ook nog goed kon bewegen, maar pas later ging ik beter letten op welke hengst specifiek bij Vrouwke paste. Op beweging wil ik sowieso nooit inleveren. Toen kwam ik bij Alwin 469 uit. Vrouwke is iets aan de kleine kant en wat beknopt van bouw. Haar draf is goed maar kan ruimer. Alwin 469 kan op deze punten verbeteren.’ En hoe! Het resultaat van deze combinatie, Bieke, kreeg als veulen een eerste premie. Als driejarige werd Bieke Ster met een tweede premie, maar na een IBOP test van 77 punten met haar vast amazone Chaline Hensen, zat er vorig jaar op de locatiekeuring in Lunteren eerste premie in. De jury kon de merrie, met de IBOP score op zak, meteen Kroon verklaren. ‘Ik had wat betreft keuringsresultaten bereikt wat ik wilde met Bieke. Nu ga ik verder met haar in de sport en straks de fokkerij. Het is belangrijk om kritisch blijven op je eigen paarden maar als je gelooft in je paard, blijf dan bij die mening.’

 Het volledige interview met Marije Schreven is nu te lezen in Phryso maart

Deel dit bericht

Meer nieuws