Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Tuigen in Exloo: Melle van de Lits ‘heel apart’

calendar_today 30 augustus 2020

Op het uitstekend georganiseerde concours hippique Exloo zaterdag 29 augustus was het vooral Melle van de Lits (Wimer 461) die indruk maakte in de rubrieken voor Friese tuigpaarden. In de open klasse toonde hij bijzonder veel schoudervrijheid, was zijn voorbeengebruik erg ruim en lukte het de hengst in een fraai beheerst tempo zijn passen af te maken. Met eigenaar Albert Minkema aan de leidsels won hij deze rubriek zeer overtuigend.

Taktmatig, met voorbeengebruik

Dochter Lisa Minkema deed er nog een schepje bovenop en trok de aandacht sterk naar zich toe in de altijd indrukwekkende rubriek voor Friese tuigpaarden gereden onder het zadel. Opnieuw was Melle van de Lits ‘heel apart’. ‘Hij liet heel taktmatig, rustig, in zijn eigen tempo. Soms wel iets zoekend naar dit tempo, maar met een enorm voorbeengebruik’, zo liet jurylid Chantal van Dijk weten die samen met Peter Stevens de rubrieken met Friese paarden beoordeelde.

Sterker in beweging

Harmina Holwerda pakte na Melle van de Lits een tweede stek in de zadelrubriek. Ze reed Ytse fan Wylgster Pragt (Wybren 464). ‘Dit paard heeft een mooi silhouette, maar mag in de achterhand nog ietsje sterker’, zo liet de jury weten. Ytse reed ook mee in de open klasse met Sybren Minkema maar moest daar nog zeker zijn meerdere erkennen in stalgenoot MGPNGP Mario fan Bokkum (Jasper 366) met Sofi Väisänen die na Melle van de Lits tweede werd. Maar ook Rinse P.J. (Thorben 466) met Udo de Haan was sterker in de beweging en werd derde in deze klasse.

Sven B. op herhaling

In de limietklasse wist Sven B. (Wimer 461) net als vorige week in Tolbert weer heel sterk te imponeren. In handen van Sofi Väisänen stak hij er met kop en schouders bovenuit, toonde hij een mooie balans, was hij tactmatig. ‘Hij werd heel fijn gereden en loopt heel mooi vanuit de achterhand. Hij gaat echt zitten’,  zo vertelde de jury enthousiast. Ulbe 506 (Anders 451) met Sybren Minkema werd hier tweede nog voor Zafirah van de Lits (Hessel 480) met Albert Minkema die de wedstrijd sterk begon met een ‘vrij en blij beeld’ maar in de overkamping wegviel.

Nieuwkomer Jan Eppinga bij de tweespannen

Sven B. kon ook in de damesklasse de concurrentie voorblijven maar had in Rinse P.J. met Berber van der Veer aan de leidsels beslist een goede tegenstander. Rinse was nóg een tikkeltje ruimer dan in de open klasse. De tweespannen lieten in vergelijking met vorige week in Tolbert beslist een indrukwekkender beeld zien. Van het eerste tot het laatste span was zoveel meer gelijkheid te bespeuren. Zeker ook bij nieuwkomer Jan Eppinga uit Ureterp die met Durk (Tsjalle 454) en Wietse (Thorben 466) een bijzonder goed passend span heeft. In totaliteit mist het span nog wat expressie maar de twee deden bijna elke pas precies gelijk. Expressie was er wel bij Melle en Zafirah die met name in de bewegingsafloop voor nog wel wat verschillend zijn, maar toch samen goed tegen elkaar opklommen en de eerste plaats pakten.

Deel dit bericht

Meer nieuws