Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Nieuwe fokwaarden KFPS stamboekhengsten

calendar_today 4 januari 2023

Eind december zijn van alle KFPS stamboekhengsten nieuwe fokwaarden berekend. Daarbij is alle informatie tot en met de eerste bezichtiging vanaf begin december meegenomen. Onderaan dit artikel staat de link om het excell-bestand te downloaden.

Scores, gegevens en berekeningen

De fokwaarden voor exterieur en beweging zijn gebaseerd op de lineaire score gegevens en cijfers die tijdens de keuringen, ABFP- en IBOP-testen worden vastgelegd. De verwantschapspercentages zijn onlangs berekend door Wageningen University.
De fokwaarden voor Sport zijn gebaseerd op de hoogst bekende sportstanden (mennen)dressuur vanuit het KNHS en de fokwaarden karakter zijn gebaseerd op de scores gegeven bij de ABFP-testen.

Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar

Ten opzichte van de vorige fokwaardenuitdraai vorig jaar zijn er een aantal wijzigingen. De totaalindex van de hengsten is niet meer gepubliceerd. De Fokkerijraad geeft aan dat de onderdelen in de totaallijst te verschillend zijn om samen te vatten in één index, dat enkele belangrijke kenmerken hierin ontbreken zoals sport en karakter en ze geeft er de voorkeur  aan om de verschillende onderdelen apart te bekijken. Ook de berekening van de bloedspreiding is gewijzigd. De bloedspreiding valt voor stamboekhengsten tussen 88 en 112 en is daarmee in lijn met de spreiding bij exterieur en beweging.

Volledige publicatie in Hengsteninformatie 2023

De volledige gegevens van alle hengsten en een toelichting van de fokwaarden worden gepubliceerd in de Hengsteninformatie 2023 die als bijlage meegestuurd wordt met de Phryso van Februari.

Op de website van het KFPS (www.kfps.nl) is informatie over de hengsten te vinden onder Informatie over fokkerij en via MIJNKFPS. Bovendien kunt u door selectiecriteria aan te geven, selecties maken in hengsten. De nieuwe fokwaarden zullen de komende dagen bijgewerkt worden in MijnKFPS.

Download hier de complete lijst met fokwaarden van de stamboekhengsten december 2022

Deel dit bericht

Meer nieuws