Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Sharina Mandemakers: Uitstekende comeback na knieblessure

calendar_today 30 januari 2019

Na een lange knieblessure maakte Sharina Mandemakers donderdag 24 januari een uitstekende comeback in de dressuurring met haar Superhorse Hawar W. (Haitse 425). In Someren won ze het ZZ-Zwaar met een score van 60,64%.

Op 15 juli vorig jaar sloeg het noodlot toe bij Sharina Mandemakers. Bij een verkeerde draaibeweging verschoot haar knieschijf naar de buitenkant van de knie. Na een week met een brace werd de knie van Sharina voor vijf weken in het gips gezet. ‘Toen het gips er af was, zijn we naar een gespecialiseerde kliniek in Breda geweest en daar werd me verteld dat mijn knie eigenlijk niet in het gips had gemogen. Ik had er gelijk aan geopereerd moeten worden. Op dat moment kon het niet meer, omdat mijn spieren inmiddels helemaal verslapt waren. Dan zou ik eerst moeten revalideren en dan alsnog opereren. We hebben in overleg met de arts van de kliniek besloten om nu gewoon te revalideren en dan kijken hoe het gaat’, legt Sharina uit.

Paarden hebben vakantie gehad
Helemaal hersteld is de zeventienjarige amazone nog niet, maar paardrijden lukt steeds beter. ‘Ik moet nog wel goed op letten bij wat ik doe. Ik heb drie paarden te rijden en alle drie achter elkaar is nog iets teveel. De paarden hebben tijdens mijn revalidatie vakantie gehad, hebben een beetje op de wei gelopen. Mijn moeder heeft ze daarna langzaam weer wat opgepakt met longeren en zij heeft Hawar ook eerst weer wat gereden. Hawar heb ik nu weer volop in training en dat gaat goed. De eerste keren dat ik daarop wilde stappen, moest dat met een brace. Bij het opstappen moest ook iemand me helpen, want ik had geen kracht in mijn been. Dat moest ik langzaam opbouwen.’ Sharina brengt dan ook nog regelmatig een bezoek aan de fysiotherapeut en sportschool voor krachttraining.

Sneeuw op dak begon te schuiven
In Someren verscheen Sharina met Superhorse Hawar W. voor het eerst weer in de baan. ‘Hawar deed het heel goed en daar was ik ook heel blij mee. Voor mijn blessure was ik van plan om een wedstrijdpauze in te lassen met Hawar om wat dingetjes te verbeteren in de training. Die pauze is iets langer geworden, maar de verbeterpuntjes waren nu ook beter. Zo mag Hawar zich meer loslaten in de appuyementen. Ook de series gaan thuis echt heel goed. Alleen begon in Someren net op het moment dat ik de serie moest rijden de sneeuw op het dak te schuiven. Hawar wil nog wel eens spooky zijn en reageerde daar op, waardoor de serie mislukte. Maar voor de eerste keer weer op wedstrijd was ik heel tevreden. En dan ook nog winnen, maakt het extra leuk’, aldus een enthousiaste Sharina Mandemakers, die haar Superhorse Hawar W. zelf heeft opgeleid naar het ZZ-Zwaar. ‘Hawar pakt de piaffe en passage ook al makkelijk op, dus we hopen nog ver te komen.’