Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Tuigsport krijgt rijstijlstimuleringsprijs

calendar_today 17 mei 2024

Het bestuur van Vereniging Het Friese Tuigpaard looft in het jaar 2024 een extra prijs uit in de aangespannen sport.  Deze prijs, de ‘rijstijlstimuleringsprijs’ wordt uitgegeven op officiële wedstrijden van de Stichting Aangespannen Sport en dit zal zowel op nationale alsmede op regionale concoursen zijn. De prijs bestaat uit een eresjerp, vergezeld met een envelop met € 100 op nationale wedstrijden en € 50 op regionale wedstrijden.

Elke concours een kans

De rijstijlstimuleringsprijs geeft aandacht aan de wijze van rijden. Per concours wordt een willekeurige rubriek aangewezen waarin deze prijs uitgereikt gaat worden. Tijdens deze rubriek wordt er door de jury speciale aandacht besteed aan de wijze van rijden, zoals in het reglement van de aangespannen sport wordt omschreven. Aandachtspunten zijn dan vooral de manier waarop de rijder het paard door de baan stuurt, of hij/zij rechtop en rustig zit, dat dit op een ontspannen manier gebeurt. Ook wordt er gelet op de afstemming tussen het aanvragen van impuls en de aanleuning van het paard. Hoe is het zweepgebruik en de manier waarop de hand van de rijder dan de teugel begeleidt richting het bit. Het geheel moet, zoals omschreven in het reglement een ‘blije uitstraling’ hebben.

Omschrijving van het reglement

De omschrijving zoals in het reglement staat is als volgt:
Beoordeling wijze van rijden wat leidt tot het totaalbeeld:
Een ongewenste wijze van rijden heeft een negatieve invloed op de beoordeling en kan zelfs leiden tot uitsluiting of diskwalificatie.
De manier van rijden moet zodanig zijn dat het resulteert in een totaalbeeld dat er als volgt uitziet: Elegantie, uitstraling, allure, vriendelijk orenspel, gesloten mond en licht schuimend, looplust (de wil om te presteren, de onstuitbare drang om alle energie samen te laten vallen gedurende het optreden, exterieur, presentatie en uniformiteit van het geheel, de totale blije uitstraling van het geheel, de ‘Happy Athlete’, een ontspannen verkregen aanspanning).

Eerste winnaar

Op het nationale concours in Roden werd voor de eerste keer dit jaar een degelijke prijs uitgereikt. Harm Hamstra wist deze prijs in de wacht te slepen. Toevalligerwijs had de concoursorganisatie VVV Roden zelf ook een dergelijke prijs bedacht, en viel dit ook nog eens in de zelfde rubriek. De beoordeling daarvan wordt door twee andere personen gedaan en zij wezen Richard Hofstra als winnaar aan.
Voor het concours in Lunteren, zaterdag 18 mei 2024, zal de prijs wordt uitgereikt in de volgende rubrieken:
– regionaal limietklasse, groep 1
– nationaal ereklasse

 

Deel dit bericht

Meer nieuws