Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Twee nieuwe Kroonmerries in Zweden

calendar_today 3 september 2019

De rubriek driejarigen in het Zweedse Astörp telde zaterdag 30 augustus twee deelnemende merries en beiden werden ster. Alle twee komen ze uit de fokkerij van Jacomien Jellema-Haijtema. Birit Zanna J&H (Maurits 437) werd zelfs ster met een eerste premie en bovendien Voorlopig Kroon. ‘Luxe merrie met veel rasuitstraling,’ aldus dienstdoend jurylid Jan Hellinx,’ze heeft hard, rechtgesteld beenwerk en is sterk gebouwd. In stap mocht ze misschien iets meer overtuigen, daarin was ze wat gespannen, maar ze draafde heel best, opwaarts met veel buiging van het spronggewricht.’ Birit Zanna was de dagkampioen in Astörp. Haar nichtje Chiraat Jiska J&H (Maurits 437) werd als ster tweede premie in het stamboek opgenomen.

Van Ster naar Kroon

Jan Hellinx en Manuel Gasseling namen zeven IBOP proeven af. Ulrike van Henswoude Ster (Wylster 463) scoorde met Lisanne Veenje in het zadel 77 punten waardoor zij het Voorlopig Kroonpredicaat kon omzetten in een definitieve.  Ulrike is in bezit van Aftonmora Friesians, ook de nieuwe eigenaren van Siert 499.

Strömsholm

Een dag later in Strömsholm mocht een volle broer van Siert 499, Frederick van de Benninger Ster (Dries 421) van Tina Christander een IBOP proef afleggen. Hij scoorde 81,5 punten waarbij hij ruime beweging en een goed schakelend vermogen liet zien. Stermerrie Lova af Vibbleboda (Sake 449) van Rose-Marie Westermark kreeg 77,5 punten voor haar proef waarna de achtjarige Lova later op de dag bij de keuring aan de hand tot de Kroonmerries behoorde. ‘Merrie in fraaie conditie,’ zag Jan Hellinx,’aansprekend front en mooi belijnd. Ze stapte en draafde vlot met een goed achterbeengebruik.’ Lova kreeg een oranje lint en werd bovendien dagkampioen in Strömsholm.

De juryleden werden in Zweden in stijl rondgereden in een Friese klavertje drie aanspanning (Foto: Jenna Vainionpaa)In Sweden the Jury members were treated to a tour in style with a Friesian Unicorn combination. (Jenna Vainionpaa)

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Meer nieuws