Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Vier Sterren bij Stal Sibma, Minke (Alwin 469) met een eerste premie

calendar_today 17 juni 2023

Bij de locatiekeuring bij Stal Sibma op zaterdag 17 juni kregen vier merries een Ster, waarvan de driejarige Minke van de Lage Landen Ster (Alwin 469 x Onne 376) met een eerste premie. Een oranje lint was er ook voor hengstveulen Willis (Markus 490).

Minke van de Lage Landen Ster (Alwin 469 x Onne 376) Foto: Karin Sevink

Minke met fraai front naar eerste premie

Op een zonovergoten grasveld kenden Juryleden Piet Bergsma, Jan Hellinx, Wieneke Blom en aspirant Esther van Wijk de driejarige Minke van de Lage landen Ster (Alwin 469 x Onne 376). De merrie van Peter Winters uit Nij Beets, en gefokt door John van der Lippe uit Lienden, heeft een edel hoofd, lange hals, een goede schouder. Ze mag in haar rug wat sterker aansluiten in de lenden, haar beenwerk is droog en keihard. ‘Ze stapt gemakkelijk, ruim en goed door haar lijf’, beschreef Piet Bergsma. ‘in draf maakt ze veel front en plaatst ze haar achterbeen er goed onder.’

Langgelijnde Lieke Ster

Bij de veulenboekmerries kreeg de vierjarige Lieke fan Panhuys Ster AA (Elias 494 x Otte 375) een Ster met een tweede premie. Een langgelijnd, grootramig paard, beschreef Piet Bergsma. ‘Een lange, goed geplaatste hals, sterke bovenlijn, wat hellend in het kruis, voorbeen correct, mocht wel wat harder en droger in het spronggewricht.’ In de stap mist ze wat de takt en de ruimte. In draf mag ze wat meer ondertreden. De ABFP-test die Lieke dit voorjaar heeft afgelegd was met 77,5 punten, met een 6,5 voor stap en een 7,5 voor draf, toereikend voor haar Ster.

Kendra maakt moeder Hadda Preferent

De andere twee Stermerries met een tweede premie kwamen uit de klasse met vier jaar en ouder stamboekmerries. Kendra fan Stal Sibma Ster AA (Alwin 469 x Jisse 433). Kendra heeft een wat horizontale hals, een goede schouder en mocht iets sterker in de bovenlijn, ze heeft een goede hoek in haar achterbeen. De stap was wat een hekel punt, gaf Piet Bergsma aan. ‘Dat ging in de groep beter. Draf was voldoende opwaarts.’ Haar IBOP van 80 punten ruim een maand geleden sloot ze af met een 7 voor stap en een 8 voor draf en dat hielp haar mede naar de Ster tweede premie. Kendra maakte met haar Ster haar moeder Preferent, Hadda fan Synaeda Ster Prestatie Preferent (Jisse 433 x Fabe 348)

Jouke Lieke E van stamboek naar Ster

De tweede stamboekmerrie die promotie maakte naar een Ster met een tweede premie was de vierjarige Jouke Lieke E Ster (Tymen 503 x Doaitsen 420). De merrie heeft een edel hoofd, met lange hals. Ook haar voorbeen is mooi lang, beschreef Piet Bergsma. ‘Ze had soms wat moeite met stap die wat langer mocht. ‘In draf is ze goed opwaarts met een goed achterbeen en een goed zweefmoment.’

Oranje lint voor Willis

Hengstveulen Willis (Markus 491 x Jouwe 485) showde een sterke bovenlijn en een lang kruis, daarbij stapte en draafde hij makkelijk wat hem een eerste premie opleverde.

Klik hier voor de volledige uitslag.

Deel dit bericht

Meer nieuws