expand_more
search

Vijf sterren op locatiekeuring Stal Lueks

calendar_today 14 mei 2022

Een zonnetje en wolken wisselden elkaar af tijdens de locatiekeuring op zaterdag 14 mei bij Stal Lueks te Diever. Juryleden Corrie Terpstra, Johan van der Velde en Ester Reen kregen 27 paarden te keuren waaronder 5 veulens. Vijf merries gingen met een sterpredicaat naar huis.

Moderne Gaaitske

De eerste ster van de dag was voor Isabel fan H.M.V. (Julius 486 x Stendert 447). Deze vierjarige, royale merrie is gefokt en in eigendom van Friesenstal fan H.M.V uit Olst. Isabel heeft volgens jurylid Corrie Terpstra een goede rasuitstraling, hard en droog beenwerk en is mooi langgelijnd. Haar stap is taktmatig met ruimte en haar draf opwaarts en met veel balans, waardoor de merrie Ster met een tweede premie werd. Op kop in de eerste merrie rubriek stond Gaaitske fan Horp ( Gerben 479 x Haitse 425). ‘Een luxe langgelijnde merrie met veel jeugd, een modern type.’ De vierjarige merrie, gefokt en in eigendom van fam. Mensink in Zweeloo had een goede taktmatige stap met een correcte bewegingsafloop. Gaaitske draafde met veel balans en buiging in het achterbeen naar haar tweede premie Ster.

Krachtige draf van Jinthe

Bij de driejarige veulenboekmerries stond de vroegrijpe Jinthe W. (Wimer 461 x Maurits 437) op kop. De merrie, gefokt en in eigendom van fam. D. de Wit uit De Hoeve, miste wat ‘rek’ in het lichaam maar heeft goed correct beenwerk en voldoende ruimte in stap. ‘In draf waardeert de merrie zich op, ze draaft met kracht, veel achterbeen gebruik en balans’, aldus Corrie Terpstra en hiermee ontving Jinthe een tweede premie Ster. Achter Jinthe stond de jeugdige Kycke fan Panhuys (Jehannes 484 x Jasper 366), met veel rasuitstraling en ‘erg veel kwaliteit’ in het beenwerk. De merrie, gefokt door T.T.J. Wijma uit Jilsum en in eigendom van mevr. F. de Jong-Kommerie uit Damwoude kreeg ook een Ster met een tweede premie dankzij haar taktmatige en actieve stap en ruime draf met veel souplesse.

Ook een Ster voor Tjitske

Achtjarige Tjitske van de Morgenzon (Alwin 469 x Adel 357) is een royale merrie met nog een voldoende jeugdige uitstraling, waarmee ze op kop stond in de rubriek vier jaar en oudere stamboekmerries. ‘Voor haar leeftijd is haar beenwerk van zeer goede kwaliteit. De merrie heeft een zeer goede stap, ruim, taktmatig en actief’, vonden de juryleden. Ook had Tjitske voldoende ruimte en buiging in draf, maar mede dankzij sterke stap ontving de merrie, gefokt en in eigendom van Th.Meijs uit Mechelen, een Ster met een tweede premie.

Uitslag locatiekeuring Stal Lueks 14-05-2022

Deel dit bericht

Meer nieuws