expand_more
search

Wieke (Mewes 438) en Athena (Jasper 366) winnen Franse keuringen

calendar_today 6 september 2021

De vijfjarige Athena du Manoir Ster (Jasper 366 x Remmelt 323) en zevenjarige Wieke fan nico stables Ster (Mewes 438 x Jerke 434) zijn de fokdagkampioenen in Le Mans en St. Etienne geworden op zaterdag 4 en zondag 5 september.

Wieke overtuigt in stap

Juryleden Willem Sonnema en Wil Thijssen reden zo’n 3000 kilometer om in Frankrijk de Friese paarden te keuren. Een hele reis die ze graag maakten, vertelt Wil. ‘We zijn blij dat het toch kan.’ Ze begonnen zaterdag in St. Etienne waar ze een kleine 13 paarden te zien kregen. De meest opvallende en daarmee dagkampioen werd de zevenjarige Wieke fan nico stables Ster, een dochter van Mewes 438 die een aantal jaren in Frankrijk ter dekking heeft gestaan. Wieke (mv Jerke 434) had een mooie romprichting en ruim voldoende rastype, maar maakte vooral indruk met een overtuigende, taktmatige en ruime stap. In draf liet de merrie van Céline-Jade Coroller en gefokt door J.F.M. van den Boogaert uit Weert, een sterk achterbeengebruik met veel buiging zien.

Wieke fan nico stables (Mewes 438 x Jerke 434) fokdagkampioen in St. Etienne (Foto: Wil Thijssen)

Negenjarige Maaike verdient Ster

Bij de driejarigen konden de juryleden geen Sterren kwijt, maar wel in de klasse met oudere stamboekmerries. De grootramige Maaike út Frankryk (Doaitsen 420 x Tsjalke 397) maakte promotie naar Ster met een tweede premie. In bouw overtuigde ze met een sterke bovenlijn, een lang voorbeen en een goede romprichting. Dit combineerde de negenjarige merrie, gefokt door Maria Vlemmings van der Boom en in eigendom van Isabelle Guillaumin met een actieve, correcte stap en een draf die wat meer opwaarts mocht, maar waarbij ze wel een goed achterbeengebruik liet zien.
Voor het jeugdkampioenschap kozen de juryleden voor het tweede premie veulen Stannis d’Aure (Auwert 514 x Beart 411) die heel veel zweefmoment in draf combineerde met een fraaie houding. Jaarlinghengst Maestro Deham (Tiede 501 x Uldrik 457) werd reserve jeugdkampioen.

Athena kampioen in Le Mans

In Le Mans werden Wil Thijssen en Willem Sonnema zondag ontvangen in een ‘schitterende accomodatie.’ Ook de paarden verdienden een compliment, bijna in elke klasse werd een eerste premie gegeven. Het algeheel kampioenschap ging naar Athena du Manoir Ster (Jasper 366 x Remmelt 323), een vijfjarige veulenboekmerrie die zich opwaardeerde naar Ster met een tweede premie. Ze showde een mooi sprekend hoofd, een horizontale romprichting, goed beenwerk en vooral ook een krachtige draf met een mooi zweefmoment. Gedurende de (warme) dag ging de merrie van succesvol inzender Isabelle Tabary beter stappen en sterker draven waarmee ze het dagkampioenschap overtuigend binnenhaalde.

Athena du Manoir Ster (Jasper 366 x Remmelt 323) fokdagkampioen in Le Mans (Foto: Wil Thijssen)

Echt opwaarts gebouwd

Reserve kampioen bij de oudere merries werd een ‘opvallend paard’, beschrijft Wil Thijssen de driejarige Gaia el Du Moulin (Gerben 479 x Pier 448). ‘Ze heeft een écht opwaartse bouw, een lang voorbeen en goede hoeven. De stap is ruim en taktmatig, in draf mocht de merrie van Edouard Guichard wat sterker zijn. Ze verdiende een Ster met een tweede premie. Dezelfde waardering kreeg ook Haslane d’Aure Ster (Epke 474 x Tymon 456) van Alexandra Tybus die een goede stap liet zien, maar wat sterker in haar achterbeengebruik mocht zijn.

IBOP van 78,5 punten

In de klasse met Stermerries reed Silke van Engwier Ster AA (Tsjalle 454 x Onne 376) ‘s morgens voor de keuring nog een keurige IBOP met 78,5 punten, met een 7,5 voor draf en een 7 voor stap. Goed voor het AA-predicaat, maar voor een eerste premie kwam ze in bouw tekort. Jacques Audry reed Silke, én de twee andere paarden die een IBOP aflegden. Roxane du Manoir (Jasper 366 x Remmelt 323) liet 75,5 punten noteren, goed voor een A-notering en deze telt ook mee voor een eventueel Prestatie predicaat van haar moeder.

Roxane du Manoir (Jasper 366 x Remmelt 232) Foto: Wil Thijssen

Elias 494-twenter jeugdkampioen

Het jeugdkampioenschap en het algeheel reservekampioenschap ging naar Liesa du Graffard (Elias 494 x Thorben 466), een twenter met royale afmetingen, een lange hals en kwalitatief goed beenwerk. Ze mocht in de bovenbouw wat sterker, maar verdiende een eerste premie dankzij een sterke stap en een draf met mooi voorbeengebruik en een actief achterbeen. Bij de jaarlingen viel ook een eerste premie: Nairobi du Manoir (Julius 486 x Fabe 348) die een mooi rastype, taktmatige draf en ruime stap liet zien. Voor het reservekampioenschap gingen Wil Thijssen en Willem Sonnema echer naar het eerste premie merrieveulen: Pandora Deham (Tiede 501 x Onne 376). ‘Ze zweefde door de baan.’

Jeugdkampioen en algeheel reservekampioen twenter Liesa du Graffard (Elias 494 x Thorben 466) Foto: Wil Thijssen
Deel dit bericht

Meer nieuws