Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Blog-Ester: nog een merrieveulen: Maike NP fan de “Hesterhoeve” (met video)

calendar_today 12 juni 2020

Yeah, wat zijn we blij! Afgelopen vrijdag heeft onze Stermerrie Roza fan de “Kromme Jelte” een prachtig merrieveulen gekregen van Jehannes 484: Maike NP fan de “Hesterhoeve”. Ons tweede veulen van dit jaar en alweer een merrie, zoals ik al voorspeld had! Alles is heel snel en goed verlopen.
’s Morgens begon Roza echt duidelijk te kegelen en rond een uur of 8 ‘s avonds begon ze onrustig heen en weer te lopen in de bak. Daarnaast geeuwde ze een paar keer en keek meerdere malen naar haar buik. Omstreeks 21.45 uur ging ze liggen en rond 22.00 uur was Maike er al.

Bloedende navelstreng

Ze was meteen heel helder. Ze liet direct horen dat er ook geluid in haar zat toen de telefoon van Hessel ging (video). Het enige was dat het naveltje van Maike nog even doorbloedde nadat de navelstreng gebroken was. Deze hebben we enige tijd dicht geknepen en daarna stopte het bloeden direct. Kort daarop, na een paar mislukte pogingen, stond ze al. Het is fijn dat de veulens bij ons in de zandbak geboren worden: het is schoon en zowel de merrie als het veulen hebben alle ruimte. Ook een leuke bijkomstigheid is dat je het “veulenkoekje” makkelijker vindt. Vaak verdwijnt deze in het stro maar daar lag hij, naast Maike in het zand.

Veulenkoekje

Het veulenkoekje of veulenbroodje is een stukje weefsel dat meekomt uit de baarmoeder tijdens de geboorte. Het is glad en ongeveer 15 cm lang en bruin of geel van kleur, het lijkt wel een beetje op een kipfilet. Het veulenbroodje is eigenlijk een verzameling van afvalstoffen die zich in de pootjesblaas bevinden. Het bestaat onder andere uit urinekristallen, vetten en huidschilfers. Vroeger kwam het wel eens voor dat het pasgeboren veulen het stukje weefsel toevallig in de mond had waardoor men dacht dat dit het eerste voer voor het veulen was. Anderen zeiden dat het veulenkoekje door het veulen werd gebruikt om te leren zuigen zodat ze direct na de geboorte aan de spenen zou gaan zuigen. Ook was het vroeger een gebruik om het veulenkoekje aan de staldeur te hangen zodat het geluk zou brengen voor de merrie met het veulen. Ik zei tegen Hessel dat ik er wel klaar mee ben. Eerst de nageboorte van Nine in de boom en nu weer het veulenkoekje aan de deur: dat doen we maar niet. De nageboorte van Nine heeft haar werk goed gedaan door ons nog een gezond veulen te geven….

De eerste opvoeding

Zaterdag hebben we Maike voor het eerst een halstertje omgedaan en op de poetsplaats gezet voor de eerste opvoeding. Vastzetten door middel van een touw, dat je laat vieren mocht ze gaan hangen, waarmee ze doorkrijgt wat druk is en dat ze daar voor moet wijken. In dit geval naar voren. Dit had Maike net als Nine snel in de gaten. Vervolgens hebben we haar navel gecontroleerd en ontsmet, voetjes geven, hoefjes krabben en licht borstelen. Dit is de eerste dagen een vast ritueel zodat ze hier aan kan wennen en er vertrouwd mee raakt. Daarna hebben we haar met Roza in de bak gezet. Wat een heerlijk veulen is ook Maike, echt een knuffelkont en toch al zo krachtig. Direct al rondjes rennen door de bak en Roza er maar achteraan rennen. Mooi om te zien hoe beschermend de merrie dan is. En na al dat rennen en drinken, want daar bestaat het leven van een veulen de eerste dagen uit, zomaar plotseling op mijn schoot in slaap vallen… zo lief.

Nine en Maike samen buiten

Ik geniet er volop van want dat hele kleine is er zo snel af. Als ik naar Nine kijk zie ik het: ze is alweer zo groot, ze drinkt heel veel melk en daarnaast eet ze ook gewoon hooi! Bijzonder voor een veulen van nog maar 4 weken oud. Vandaag hebben we de merries met hun veulens voor het eerst samen in het land gezet. Prachtig om te zien hoe die kleintjes elkaar ontdekken en hoe vreselijk druk hun moeders het ermee hebben om hun veulens te beschermen. Dit duurt een paar dagen en dan blijven de merries rustig doorgrazen als de veulens met elkaar aan het spelen zijn. Hessel en ik genieten er enorm van. De stoeltjes staan inmiddels weer bij het landje achter in de schuur opgesteld, waar we tijdens de koffie genieten van al het moois in het land. Vandaag zaten we er natuurlijk ook, ik kon het niet laten om toch nog even tegen Hessel te zeggen: zie je nou wel, een merrie. Zijn blik zei genoeg…

5 juni
Blog-Ester: over goed ruwvoer en Roza met harsdruppels (met video)

29 mei
Blog-Ester: insemineren op veulenhengstigheid en sperma onder de microscoop (met video) 
22 mei
Blog-Ester: Nanja met koorts en de start van de opvoeding (met video) 
15 mei
Blog-Ester: de geboorte van Nine en nageboortes in de boom (met video)
9 mei
Blog-Ester: voorspel het geslacht van het veulen, het nut van opvoeden en klophengsten (met video)
2 mei
Blog-Ester: observeren, kijken én genieten
24 april
Blog-Ester: iedere merrie haar eigen draagtijd (met video)
17 april
Blog-Ester: opvoedtips voor jonge veulens (met video)
10 april
Blog-Ester: het belang van biest, schone navels en een vlotte nageboorte
4 april:
Blog-Ester: nog even in het vierspan én nog een paar weken geduld (met video)
27 maart:
Blog-Ester: veulenkeuringen, hengstenkeuze en het beste inseminatiemoment
20 maart
Blog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus
13 maart
Blog-Ester: van één naar twee veulens (met video)
6 maart
Blog-Ester: 8 en 9 maanden drachtig
28 februari
Blog-Ester en haar veulens
Blog: Jobke-fokker Ester deel haar veulen avonturen

 

Deel dit bericht

Meer nieuws