Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

Keuren in Polen: 13-jarige Hotske (Beart 411) Voorlopig Kroon en dagkampioen

calendar_today 9 september 2023

De 13-jarige Hotske W.T. (Beart 411 x Tsjerk 328) is op de fokdag in Polen op zaterdag 9 september uitgeroepen tot dagkampioen en Voorlopig Kroon verklaard. Als reserve dagkampioen wezen juryleden Piet Bergsma en Dik Brummel de jeugdkampioen aan: Ruth fan Lucania (Yme 507 x Beart 411).

Klik hier door naar de video van deze fokdag.

Eerste premie, dagkampioen en Voorlopig Kroon

Het was een druk bezette en goed georganiseerde fokdag in Besierkierz Rudny Polen, waar zo’n 60 paarden en veulens werden gekeurd. Onder prachtige weersomstandigheden kreeg Hotske, gefokt door KFPS jurylid Wil Thijssen, en in eigendom van Joanna Frycze het kampioenslint omgehangen. Ze is een goed bewaarde oudere merrie die correct gebouwd is, beschrijven de juryleden. Ze is rastypisch met hard beenwerk, stapt ruim en draaft opwaarts met veel kracht en ruimte. Hotske kreeg naast haar eerste premie en het dagkampioenschap ook het predicaat Voorlopig Kroon.
Het jeugdkampioenschap en het reserve algeheel kampioenschap ging naar twenter Ruth fan Lucania (Yme 507 x Beart 411), gefokt en in eigendom van Pomykala Lukasz. Een mooie langgelijnde twenter, correct gebouwd en met veel ras, ze stapt ruim en heeft een draf met veel balans, ruimte en zweefmoment, zo zagen de juryleden.

Twenter Ruth fan Lucania (Yme 507 x Beart 411) jeugdkampioen

Twee eerste premie enters

Voor het jeugdkampioenschap kwamen er ook nog twee eerste premie enters in aanmerking. Ook daarin had kampioen Hotske een aandeel. Har vorig jaar geboren Viva z Tartaku (Jehannes 484 Beart 411) kreeg een oranje lint. Dat gold ook voor Ulkje Marieke (Alwin 469 x Epke 474) van Karolina Nowak

Drie driejarigen Ster

Bij de driejarigen kregen drie merries een Ster met een tweede premie. Mara fan’t Noardermar Ster (Tiede 501 x Jisse 433) van Marta Paczala, Natalli S Ster (Eise 489 x Jasper 366) van Paulina Nowak en Make my Day van de Peelrand Ster (Nane 492 x Beart 411) van Pawel Jastrzebski.

Twee Sterhengsten

Twee in Polen gefokte hengsten kregen nog het Sterpredicaat. Onyx D Ster (Beart 411 x Hette 481) van Mariusz Beblot en Mirael D. Ster (Matthys 504 x Epke 474) van Agnieszka Beblot.

Drie eerste premie veulens

Vrijdagavond waren de juryleden al begonnen met het keuren van de veulens. Van de 12 gekeurde veulens ontvingen er drie een eerste premie. He kampioenschap ging naar merrieveulen Ymka Jastrzebscy (Ulbe 506 x Beart 411) van pawel Jastrzebski. Een goed ontwikkeld veulen met ras een ruime stap en een mooi gedragen draf. Ook Xenia D (Ulbrân 502 x Epke 474) – een halfzus van Sterhengst Mirael – kreeg een oranje lint. Hengstveulens William The Great, van veulenboekhengst Señor v Harmke x Reinder 452, van Elzbieta Wesotek kreeg een eerste premie en werd aangewezen als beste hengstveulen. Goed ontwikkeld, correct in bouw, veel ras, een ruime stap en een voldoende draf waar hij wat meer balans mocht laten zien.

Meer nieuws