Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Marlot Karsten en Spenky Tonnie W. (Tsjalle 454) gouden duo

calendar_today 6 november 2019

In augustus bij de Drentse Kampioenschappen geselecteerd worden voor de Hippiade in de klasse L2 en in november genoeg punten hebben verzameld in de klasse Z1 voor het Sportpredicaat. Amazone Marlot Karsten kreeg het voor elkaar met de talentvolle Spenky Tonnie W. (Tsjalle 454) van eigenaren William en Jacquelien van der Weegh. De zesjarige Spenky wordt in de sport uitgebracht onder de naam Black Devil. Marlot ging Spenky begin dit jaar trainen met de opdracht om de Tsjalle 454-dochter naar het sportpredicaat te rijden. Marlot zegt: ‘Ze liep eerst erg terughoudend, niet los door het lijf en met schakelen had ze heel veel moeite, ze galoppeerde steeds aan. Op een gegeven moment viel het kwartje, toen ging ze in de middendraf echt zitten en ze gíng, echt geweldig. Vanaf dat punt was ze zó fijn te rijden, het is een heel goed paard’.

Z1 debuut gewonnen

Afgelopen juli nam de combinatie deel aan de Pavo Fryso Bokaal in Kootwijk. Daar werden ze geselecteerd voor de Centrale Keuring en mochten ze naar de Europese Kampioenschappen. Marlot: ‘Op het EK moesten we een proef op Z niveau rijden. Ik heb Spenky in augustus bij mij op stal gekregen om haar goed door te kunnen trainen. In september zijn we een paar keer gestart in de M1. Na het EK hebben we ons officiële Z1 debuut in oktober gewonnen en de eerste twee winstpunten voor het sportpredicaat behaald, daarna ging het hard. Het jurycommentaar was steeds heel positief’.

Emotionele waarde

Voor William en Jacquelien van der Weegh is Spenky een paard met veel emotionele waarde omdat deze merrie het laatste fokproduct is van Gerda van der Weegh, de moeder van William. Gerda overleed helaas in 2015 aan de gevolgen van ALS. Jacquelien: ‘Voor Gerda was het een grote droom dat Spenky uit zou komen in de sport. Om mee te kunnen doen aan het EK moest Spenky grote stappen zetten. Marlot heeft dit onwijs goed aangepakt, door puur te kijken naar het paard; wat zijn de kwaliteiten en waar moet nog aan gewerkt worden. Daar werd heel mooi de training op aan gepast. Vervolgens heeft dit geleid tot een geweldige prestatie waar wij super trots op zijn’. Spenky gaat binnenkort terug naar de familie Van der Weegh. Marlot hoeft Spenky niet helemaal te missen: ze zal Jacquelien begeleiden als zij Spenky zelf gaat uitbrengen in de sport.

 

 

 

Meer nieuws