Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

Meer driejarigen op de keuring in 2023

calendar_today 8 december 2023

Aan het eind van het keuringsseizoen is door het KFPS jurycorps de balans opgemaakt. Het aantal driejarige merries dat naar een keuring kwam is het afgelopen jaar gestegen, net als het jaar ervoor overigens. Het Sterpercentage lag op 41% en dat ligt in de lijn met 2022.

Meer paarden op CK en herkeuring

Ook de Centrale Keuring mocht zich verheugen op meer paarden. Van de eerste premie Stermerries werd 38% (Voorlopig) Kroon en dat is weer ietsje lager dan het afgelopen jaar. Bij de zeven jaar en oudere Stermerries kreeg een kwart een uitnodiging voor de CK en daarvan werd 44% Voorlopig Kroon. Het aantal Modelmerries in Nederland steeg op de Centrale Keuring met 11 stuks. De toename in aantallen paarden werd overigens ook gehaald bij de herkeuring, waarbij 35% van de paarden werd verhoogd en 14% van de herkeuringspaarden werd verlaagd in primering en/of predicaat.

9 Modellen in het buitenland

Het keuringsseizoen is voor het KFPS bijna een jaarrond activiteit geworden. Door de wereldwijde verspreiding van het Friese paard en het gegeven dat de juryleden de hele wereld rondreizen vindt er altijd ergens ter wereld wel een keuring van Friese paarden plaats. Alle gekeurde paarden, inclusief jonge paarden, in het buitenland opgeteld komt het aantal rond de 1650 stuks. Daarbij werden maar liefst 9 nieuwe Modelmerries verwelkomd, 11 Kroonmerries en 15 Voorlopige Kroonmerries.

Meer wetenswaardigheden over het afgelopen keuringsseizoen is te vinden in de komende Phryso die in de week van 11 december op de deurmat valt.

Meer nieuws