Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

Stem mee op het Paard van het Jaar 2023!

calendar_today 13 december 2023

Met het einde van 2023 in zicht is het weer tijd voor de verkiezing van Het Paard van het Jaar 2023. Wie wordt de opvolger van Nane 492? De stemming staat open tot en met 31 december via deze link.

Vijf genomineerden

Waar eerder drie of vier paarden werden genomineerd zijn het er dit jaar maar liefst vijf en er waren nog wel een aantal Friese paarden die dichtbij een nominatie kwamen. Dat is een compliment voor alle fokkers, eigenaren en sporters, want veel Friese paarden haalden aansprekende resultaten. Na rijp beraad zijn er uiteindelijk vijf gekozen en zeg nu zelf: wat een toplijst!

Jehannes 484 Sport Elite AAA

Jehannes 484 Sport Elite AAA Fokker: Johannes Bakker Eigenaar: Stal de Mersken en Jan en John Boot

Vorig jaar verdiende Jehannes 484 al een nominatie en dit jaar hoort hij ook weer bij de Friese paarden die een stempel wisten te drukken. De hengst was ook dit jaar weer dé smaakmaker op de keuringen. Hij leverde zowel de kampioen als de reservekampioen op de Centrale Keuring en wist al een mooi aantal Modelmerries aan zijn fraaie palmeras toe te voegen. Op basis van zijn gehele oeuvre een meer dan verdiende spotlight voor de 12-jarige Jehannes 484, waarvoor het slechts een kwestie van tijd – lees: aantallen – is voor hij een P achter zijn naam mag schrijven.

Jurre 495 Sport Elite AAA

Jurre 495 Sport Elite AAA 
Fokker: Hendrik Deinum Eigenaar: Stal Chardon en Hans-Jürgen Niemeyer

Wanneer je vijf maal de Hengstenkeuring hebt gewonnen ben je een hele grote en dat is op zich al reden genoeg voor een nominatie. Maar Jurre 495 gaat ongetwijfeld in 2024 weer een gooi doen naar deze titel waarmee hij in de geschiedenisboeken op eenzame hoogte zou komen. Met Hielke 530 heeft hij inmiddels een troonopvolger, dit jaar viel de 12-jarige hengst zelf ook nog op met het kampioenschap stamboekhengsten voor de sjees. Daarmee treedt hij toch in de voetsporen van zijn voormalig stalgenoot en naar Amerika vertrokken ‘vriend’ Eise 489 die vier keer deze titel binnensleepte. Dus wie weet kan Jurre 495 ook als Paard van het Jaar in zijn voetsporen treden.

Jelger fan it Hiem Ster Sport Elite

Jelger fan it Hiem Ster Sport Elite Fokker: Jan Hiemstra Eigenaar: Finca Sanro, Mexico

Onder zijn sportnaam Johnny Cash (Tsjalle 454 x Tjimme 275) maakte de 12-jarige hengst uitkomend voor de Mexicaanse stoeterij Finca Sanro het afgelopen jaar furore op de Pan American Games. Met amazone Carolina Cordoba Wolf was hij een waarachtige ‘eye-catcher’ in Zuid Amerika en in Duitsland waar zijn trainingsbasis is. Mooie internationale PR voor het Friese paard dat in Mexico – geheel terecht – alle kansen krijgt in de populariteit van de hogere dressuur. De basis voor de dressuursport voor Johnny Cash werd gelegd door Ted Kop Janssen die de hengst aankocht waarna hij door Dana van Lierop succesvol naar de subtop dressuur is gereden alvorens de hengst emigreerde naar Mexico.

Wealtsje A Model Preferent Prestatie AA

Wealtsje A Model Preferent Prestatie AA Fokker: Daan Pootjes Eigenaar: familie Elsinga-De Vries

Een uitmuntende fokmerrie én het toonbeeld van duurzaamheid. Een merrie als Wealtsje (Teeuwis 389 x Jasper 366) wil iedereen wel in de stal. Op 16-jarige leeftijd loopt de merrie de sterren van de hemel op de CK. Al eerder werd ze dankzij meerdere CK-overwinningen, genomineerd voor Paard van het Jaar en het feit dat ze nu weer tot de selecte groep toppers behoort zegt genoeg over haar kwaliteiten, die ze – ook nog eens – doorgeeft. Met Dedmer 519 heeft ze een goedgekeurde zoon, Maile (Stendert 447) werd Sport en met Hiltsje Kroon AAA (Jehannes 484) en Aeltsje Kroon AA (Hessel 480) twee Kroondochters waarbij de laatste ook al een Kroon AAA dochter leverde met de driejarige Meeuwtje fan de Luts (Teun 505). En daar blijft het niet bij als het aan Wealtsje en ons ligt.

Berber van Brabantshof Model AA

Berber van Brabantshof Model AA
Fokker: Jan en Annie Vernooij
Eigenaar: Arno Thomassen

Wanneer je tweemaal de Centrale Keuring wint ben je een bijzondere verschijning. Dat mag in het geval van Berber (Jehannes 484 x Norbert 444) dik onderstreept worden, want als tweejarige werd ze ook al reserve CK-kampioen. Haar halfbroer van Boet 516 kreeg inmiddels een uitnodiging voor de tweede bezichtiging. Berber is bovendien het toonbeeld van veerkracht. Ondanks tegenslag kwam ze weer geheel terug op het keuringspodium en het einde van haar overwinningen lijkt nog niet in zicht. Wie weet kom daar ook Paard van het Jaar 2023 bij.

Vorige winnaars

De KFPS Paard van het Jaar verkiezing telt inmiddels zijn dertiende editie. Hieronder de twaalf winnaars van de afgelopen jaren.

2011 Tjaarda 483
2012 Annichje van Bokkum
2013 Norbert 444
2014 Beart 411
2015 Els FT
2016 Eise 489
2017 Limited Edition
2018 Horses2Fly Anniek
2019 Elias 494
2020 Wirdmer fan de Boppelannen
2021 Boukje C.
2022 Nane 492

Foto’s van: Digishots en Karin Sevink

Meer nieuws