Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

Terugblik hengstentraject 2023

calendar_today 20 november 2023

Sinds zaterdag 11 november is het KFPS negen stamboekhengsten rijker. Een mooie afsluiting van een traject wat bijna een jaar in beslag neemt. Hoe begon dit traject? Wat valt op in zo’n jaar? Hieronder wat feiten op een rijtje terwijl we ons klaarmaken voor het nieuwe traject dat zal starten met de eerste bezichtiging op 27 november in Harich.

322 hengsten in Harich

In totaal hadden zich 322 hengsten aangemeld voor de eerste bezichtiging 2022 die werd gehouden van 28 november tot en met 1 december. Uiteindelijk verschenen er 284 hengsten daadwerkelijk in die week voor de Hengstenkeuringscommissie, 38 hengsten werden afgemeld. De aanwezige hengsten varieerden in leeftijd van drie tot en met zes jaar en in verwantschap van 16,1 tot en met 18,9%. Er werden 112 hengsten doorverwezen naar de Tweede Bezichtiging in Leeuwarden.

Her- en nakeuring levert 9 hengsten op

Een week later kwamen er nog 14 hengsten terug voor de herkeuring van de eerste bezichtiging, vijf paarden werden alsnog Ster en mochten door naar Leeuwarden. Bij de nakeuring werden nog eens 13 hengsten gekeurd, vier hiervan kregen een uitnodiging voor de tweede bezichting.

100 hengsten in Leeuwarden

Uiteindelijk hebben 100 hengsten zich getoond in Leeuwarden, 53 hiervan werden aangewezen voor de voorrijdagen.

Klik hier voor de complete lijst met hengsten aangewezen uit de Tweede Bezichtiging

55 hengsten in de voorrijdagen

Met nog twee hengsten uit de herkeuring van de tweede bezichting, zes hengsten die mochten instromen in de voorrijdagen 2023 en zes hengsten die op verzoek van de eigenaar door zijn geschoven naar 2024 kwamen er uiteindelijk 54 hengsten op de lijst voor de eerste voorrijdag. Op de herkansing werd ook nog een hengst aangewezen die vanaf de tweede voorrijdag instroomde.

Klik hier voor de 55 hengsten die deelnamen aan de voorrijdagen

CO van start met 21 hengsten

In september ging het Centraal Onderzoek van start met 21 hengsten, waaronder een instromer van 2022. Tijdens de beoordeling voor het Verkort Onderzoek werd nog een hengst aangewezen en voor het aangespannen gedeelte meldde zich ook nog een instromer van vorig jaar.

Negen nieuwe stamboekhengsten

Na tien weken Centraal Onderzoek en twee weken Verkort Onderzoek zijn er inmiddels negen nieuwe stamboekhengsten ingeschreven bij het KFPS. Dit betekent dat er 14 hengsten afvielen gedurende het laatste gedeelte van het traject. Tien van deze hengsten mogen zich volgend jaar weer melden voor de voorrijdagen, anderen kunnen zich presenteren op de herkansing en één hengst mag instromen in het Centraal Onderzoek 2024.

Klik hier voor een overzicht van de hengsten uit het CO en de voorrijdagen 2024

Meer nieuws