Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

Topkeuring in Mexico: kampioenen Yasmin (Gerben 479) en Sijke Marieke (Beart 411) Model

calendar_today 20 november 2023

De laatste keuring voor 2023 in Mexico bleek voor KFPS juryleden Willem Sonnema en Marissa Visser een prachtige uitsmijter. Twee merries konden ze Model maken: Yasmin van Diphoorn Model AAA (Gerben 479 x Norbert 444) van Finca Sanro en Sijke Marieke Model AA (Beart 411 x Folkert 353) van Ganaderia Hermanos Gómez.

IBOP met topscores van 82,5 punten

De tweedaagse keuring op 16 en 17 november begon al goed met 21 paarden voor de IBOP waarbij er acht paarden een AA of AAA-predicaat verdienden. De hoogste score van 82,5 punten was voor Femke fan Tersoal Ster (Jehannes 484 x Olof 315) van Ganadería Hermanos Gómez en de latere Modelmerrie Sijke Marieke maakte promotie van AA naar AAA dankzij 82,5 punten voor haar IBOP onder het zadel.

Yasmin met fraai front

De beide Modelmerries kwamen uit de rubriek met Kroonmerries, zes stuks werden er gepresenteerd. Een prachtige collectie met kwaliteitsvolle paarden, zo zagen de juryleden.
De achtjarige Yasmin werd aangewezen als algeheel dagkampioen. Ze is een heel erg rassige merrie met een sprekend hoofd die erg veel houding laat zien, aldus Willem Sonnema. ‘Ze heeft een lang en schuin schouder en toont in het geheel een prachtig front.’ In bouw is Yasmin  zeer correct met een goede bovenlijn en een lang kruis met de gewenste ligging. Haar beenwerk is hard en droog. ‘In stap is ze actief maar zou een fractie ruimer mogen. In draf toont deze merrie zeer veel balans en een gedragen beweging waarbij ze ook veel lenigheid in haar lijf toont.’ Yasmin is de derde Modelmerrie op een rij van deze door Jantinus en Geesje Ensing gefokte en bekende van Diphoorn foklijn. Haar moeder is Iemke van Diphoorn Model AAA (Norbert 444 x Onne 376), grootmoeder is Renske van Diphoorn Model AA (Onne 376 x Sierk 326), tweevoudig CK-kampioene.

Ook Sijke Marieke Model en algeheel reservekampioen

Sijke Marieke werd ook Model en algeheel reserve dagkampioen. De tienjarige merrie heeft veel ras en een hele goede zelf houding. Ze is langgelijnd, met een iets hellend kruis, hard en goed geplaatst beenwerk. ‘In stap valt haar erg ruime tactmatige manier van stappen op. In draf heeft ze veel zelf houding maakt ze haar mooi in oprichting met een ruime en goed gedragen draf.’ Sijke Marieke werd gefokt door de Bruinsma uit Oudega en komt uit Martsje Marieke Kroon Preferent Prestatie AAA (Folkert 353 x Nammen 308).

Eén Ster bij de driejarigen

Bij de driejarigen werd één merrie Ster met een tweede premie: Meg van Hergo Ster (Twan van Plexat x Norbert 444). Een iets compacte merrie met een nobel hoofd, ze zou iets verticaler in het front mogen zijn, beschrijft Willem Sonnema. ‘Ze had een sterke bovenlijn met vloeiende overgang van rug naar lendenen en kruis, ze beschikte over goede beenstanden met voldoende hard beenwerk.’ In stap mocht Meg wat ruimer zijn, maar ze was actief en met buiging in haar sprong. ‘De draf was ruim, iets neerwaarts, maar met een goed gebruik van het achterbeen.’

Eerste premie Stermerrie Femke

Bij de vier tot en met zesjarige Stermerries kwamen er vier merries in de baan. Eén daarvan werd beloond met een eerste premie: Femke fan Tersoal, die al een mooie IBOP score van 82,5 punten en AAA achter haar naam mocht zetten. Voor een Kroonpredicaat kwam Femke tekort. ‘Daarvoor zou ze beter moeten stappen en schiet ze in bouw momenteel wat te kort’, verklaart Willem Sonnema. Femke is een merrie met een heel sprekend hoofd en een lang en schuin schouder, haar bovenlijn is voldoende sterk, het kruis is lang maar wat hellend. Ze beschikt over droog beenwerk met goede beenstanden. ‘In stap is ze voldoende actief maar zou het achterbeen meer onder de massa mogen plaatsen. In draf toont ze veel ruimte met een goed gedragen achterbeen en draaft ze met souplesse door de baan.’

Twee Sterhengsten, Luuk kampioen

Van de 14 hengsten die werden gepresenteerd konden de juryleden er twee belonen met een Ster. Luuk van den Domineeshof Ster (Menne 496 x Dries 421) van Finca Sanro had een IBOP-score van 73,5 punten gekregen, maar ‘waardeerde zijn beweging aan de hand met name in draf erg op’, aldus Willem Sonnema. Luuk -gefokt door J.G.H.M. Deenen in Oost-West Middelbeers is een zeer rassige hengst met veel behang die in bouw correct en sterk is. ‘In stap zouden we graag iets meer ruimte willen zien. In draf waardeerde de hengst zich enorm op met een goed gedragen draf veel kracht en souplesse.’

Sterhengst Jildert

De tweede Ster ging naar de vierjarige Jildert ter Meer Ster AA (Menne 496 x Felle 422) van Raul Serna. Voor de keuring had hij met een AA score en 78 punten al een IBOP onder het zadel laten zien. Jildert, gefokt door Peter Meer uit Duitsland, staat voldoende in het ras met een goede sterke bouw. Hij is een beetje sabelbenig maar hard en droog in zijn beenwerk. In stap is hij ruim met voldoende tact en mooi door het lichaam. In draf is hij wederom zeer ruim met veel houding balans en souplesse en een krachtig ondertredend achterbeen.
Luuk werd kampioen bij de hengsten, maar voor het algeheel kampioenschap konden de hengsten niet op tegen de kwaliteit van de twee nieuwe Modelmerries.

Twee tweede premie jaarlingen

De beide jaarlingen Vrouwkje (Maurus 441 x Stendert 447) en Unyk fan Pankoeken (Dedmer 519 x Jehannes 484) kregen biede een tweede premie.

 

Meer nieuws