Let op: Het Stamboekkantoor is verhuisd naar de Lavendelheide 13 in Drachten.

expand_more
search

Uitslagen dragerschap waterhoofd, dwerg en vosfactor

calendar_today 14 december 2023

Er zijn inmiddels ruim 4000 dna-onderzoeken met de nieuwe 70k SNP-test afgerond. Van de uitslagen afstammingscontrole is iedereen reeds via mail of brief op de hoogte gebracht. De uitslagen van de dragerschapstesten waterhoofd, dwerg en vosfactor zijn inmiddels bij ruim 3000 paarden ook toegevoegd in de database. De overige paarden zullen in de komende weken volgen. Als eigenaar van het paard kunt u de uitslagen vinden in MijnKFPS. Bij het betreffende veulen/paard ziet u aan de rechterkant een kopje ‘Onderzoeken’. Hier kunt u de uitslag vinden van alle DNA onderzoeken die zijn uitgevoerd.

Drie weken doorlooptijd

Van alle dit jaar geboren veulens wordt hun afstamming gecontroleerd middels een SNP-test die in Schotland bij het Neogen laboratorium uitgevoerd wordt. De doorlooptijd van monster tot uitslag is, als alles goed functioneert en de haarmonsters van voldoende kwaliteit zijn, zo’n drie weken. In het kader van het onderzoek ‘Behoud van het Friese paard’ zal deze SNP-test met 70.000 kenmerken ook DNA-informatie gaan leveren en in een database opgeslagen worden om de genetische diversiteit binnen het Friese ras te onderzoeken. De haarmonsters van alle dit jaar geboren veulens worden in Schotland bij het laboratorium van Neogen onderzocht, waarna de informatie weer terugkomt bij het KFPS.

Afstammingsmerkers en merkers voor waterhoofd en vosfactor

De testen voor waterhoofd en vosfactor worden voor alle paarden met de SNP-test standaard getest. De testen voor dwerg worden separaat getest en worden alleen gedaan indien het paard niet vrij is op basis van afstamming. Deze dwerg-test omvat tevens dezelfde afstammingskenmerken om er zeker van te zijn dat deze bij hetzelfde paard behoort. In het geval beide ouders vrij getest zijn voor dwerggroei en de afstamming van het veulen klopt is dit onderzoek niet noodzakelijk. Als beide ouders geen drager zijn van bijvoorbeeld het dwerggen zal het veulen namelijk ook geen drager kunnen zijn.

Overzichtspagina

De ontwikkelingen rondom de nieuwe test en de bijbehorende automatisering staan niet stil. Voor volgend jaar wordt er gewerkt aan een overzichtspagina waarin de status van het onderzoek gevolgd kan worden vanaf de aanvraag, het inzenden van het haarmonster tot en met de afronding en uitslag. U kunt dan als eigenaar precies zien wat er gebeurt en wanneer de uitslag verwacht wordt.

 

Meer nieuws