Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Ester-blog: veulenkeuring, prikbeestjes en Jacobskruiskruid

calendar_today 26 juni 2020

Wat was het een heerlijke zomerse week! Inmiddels ben ik weer volop aan het werk, na lang thuis te hebben gewerkt in verband met coroona, ook weer fijn. En wat is er dan lekkerder om na het werk thuis te komen en van de paarden te genieten. Nine (Tymen 503 x Folkert 353) wordt al zo groot, ze is nu zes weken oud. Het is een mooi gespierd veulen en zit goed in de verhouding maar bovenal heeft ze een fijn karakter. Waarschijnlijk heeft ze dat van haar moeder Nanja van het Leuven. Zij is ook zo makkelijk, rustig en aanhankelijk.

Aangemeld voor veulenkeuring

Afgelopen week heb ik Nine aangemeld voor de veulenkeuring op 25 juli 2020 in Hemrik ( It Frieske Greidhynder). Afgelopen jaar zijn we met Jobke naar Tolbert geweest, hier werd toen de fokdag van Fokvereniging Groningen Drenthe combinatie georganiseerd waar ik lid van ben. Helaas zal er dit jaar, zoals het nu lijkt, geen fokdag zijn in Tolbert in verband met corona, vandaar dat we naar Hemrik gaan. Hessel en ik kijken er nu al naar uit, en zijn heel nieuwsgierig hoe Nine het zal doen
Deze week gaan we beginnen met het oefenen van op de trailer staan. Ik verwacht geen problemen want Nanja loopt er altijd zo op, die hoef je niet eens te leiden. Dus zal Nine vast meelopen. Maar goed, we gaan het wel een paar keer oefenen want je wil natuurlijk niet dat je op de dag van de keuring ’s morgens al kunst en vliegwerk moet uithalen om moeder en dochter op de trailer te krijgen en half verwilderd op de keuring aankomen, zowel de paarden als wij.
Maike (Jehannes 484 x Lolke 371) heb ik natuurlijk ook aangemeld voor de veulenkeuring. Met haar gaan we naar Oldeholtpade (Het Friese Paard Wolvega e.o.) maar dat is pas op 15 augustus 2020, dus met haar hebben we nog even om te oefenen. Maike is een heel luxe veulen en beweegt mooi soepel door het lijf, ik denk dat ze goed kan showen. Maar ach wat kan je er van zeggen, Maike is nog maar drie weken oud ze veranderen per week.

Vrolijk en nieuwsgierig

Nine en Maike zijn zelf met hele andere dingen bezig dan de keuring, ze genieten op en top van het mooie weer. Ondanks hun veulenvacht dartelen ze zelfs overdag in de warmte vrolijk rond om vervolgens weer neer te ploffen en languit in het gras te liggen. Beiden zijn ze super nieuwsgierig en heel mensgericht. Zodra ik ze roep komen ze er vrolijk aan en weten inmiddels heel goed dat ik een flesje water bij me heb waar ze uit mogen drinken. Alleen Nine is soms wat minder fanatiek. Als ze in de zon ligt kijkt ze alleen even op als ik haar roep. Kom maar hierheen met dat flesje, lijkt ze te denken en gaat weer lekker liggen. Vervolgens gaat ze al liggend uit mijn flesje drinken. Helaas staan ze niet meer bij elkaar in het land. Roza, de moeder van Maike was erg fel tegen Nine en haalde een keer tegen haar uit. Gelukkig is het goed afgelopen maar we hebben ze direct apart gezet, jammer maar de veiligheid staat voorop. Dit betekent dat ik alsnog zelf heel veel met de veulens speel. Het doel was vorig jaar om twee veulens te fokken zodat ze met elkaar konden spelen en nu loop ik zelf weer te rennen door het land achter de bal aan. Gelukkig geniet ik er op en top van!

Buitenrit met prikbeestjes

Het mooie weer is natuurlijk heerlijk met die zwoele zomeravonden. Dinsdagavond heb ik nog een buitenrit gemaakt met Wiebe. Mijn vriend Henk ging op de fiets mee. Lekker ontspannen een ritje dacht ik, nou daar dacht Wiebe na een kwartier heel anders over. De keerzijde van het mooie weer zijn de honderden prikbeestjes! Ik had Wiebe goed ingespoten met anti-vlieg. Zoveel dat je op een kilometer kon ruiken dat wij langs waren gereden, maar het hielp niet. Wiebe sprong alle kanten op en al ‘dansend’ reden we verder. Henk was het inmiddels ook helemaal zat, die ging steeds sneller fietsen om maar aan de prikbeesten te ontkomen wat uiteindelijk niet lukte. Volgende keer maar weer ‘s morgens heel vroeg…

Giftig Jakobskruiskruid

Nog een nadeel van de zomer is dat alles mooi bloeit en dan met de nadruk op alles, want wat vond Hessel van de week aan de rand van onze bak: Jakobskruiskruid! Dit is een wilde tweejarige plant en giftig voor paarden, helemaal in droge vorm. Als bloeiende plant zal een paard er niet snel van eten maar als het in gedroogde vorm ingekuild of gehooid word is het zeer gevaarlijk. Het heeft dan niet meer die typische geur waardoor paarden de plant niet meer herkennen als giftig. Het is echt een sluipmoordenaar. Paarden worden pas na maanden of zelfs nog later ziek doordat het gif langzaam ophoopt in de lever. Dus Hessel heeft direct al het land geïnspecteerd en vond tot zijn grote schrik nog twee planten aan de kant. Hij heeft ze direct met wortel en al verwijderd en in de groene container gedaan. Het is belangrijk om ze direct op te ruimen in iets wat afgesloten is om te voorkomen dat er zaadjes overwaaien en de plant zich zo kan verspreiden!!
Al met al weer een mooie week en hij is nog niet eens voorbij. Het gaat namelijk nog heel spannend eindigen…Zondag gaan we Nanja scannen, zal ze drachtig zijn van Ulbrân 502?… Jullie horen het volgende week vrijdag in mijn Blog!!!

19 juni
Blog-Ester: zeg maar nee, dan krijg je er twee……te insemineren
12 juni
Blog-Ester: nog een merrieveulen: Maike NP fan de “Hesterhoeve” (met video)
5 juni
Blog-Ester: over goed ruwvoer en Roza met harsdruppels (met video)
29 mei
Blog-Ester: insemineren op veulenhengstigheid en sperma onder de microscoop (met video) 
22 mei
Blog-Ester: Nanja met koorts en de start van de opvoeding (met video) 
15 mei
Blog-Ester: de geboorte van Nine en nageboortes in de boom (met video)
9 mei
Blog-Ester: voorspel het geslacht van het veulen, het nut van opvoeden en klophengsten (met video)
2 mei
Blog-Ester: observeren, kijken én genieten
24 april
Blog-Ester: iedere merrie haar eigen draagtijd (met video)
17 april
Blog-Ester: opvoedtips voor jonge veulens (met video)
10 april
Blog-Ester: het belang van biest, schone navels en een vlotte nageboorte
4 april:
Blog-Ester: nog even in het vierspan én nog een paar weken geduld (met video)
27 maart:
Blog-Ester: veulenkeuringen, hengstenkeuze en het beste inseminatiemoment
20 maart
Blog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus
13 maart
Blog-Ester: van één naar twee veulens (met video)
6 maart
Blog-Ester: 8 en 9 maanden drachtig
28 februari
Blog-Ester en haar veulens
Blog: Jobke-fokker Ester deel haar veulen avonturen

 

Deel dit bericht

Meer nieuws