Vanaf heden zijn Kfps.nl en Phryso.com met elkaar versmolten. U kunt alle Phryso berichtgeving vinden onder de Phryso button. Mocht u hier vragen over hebben dan horen wij het graag.

expand_more
search

Friese paard krijgt eigen museum in Leeuwarden

calendar_today 24 november 2023

Het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden heeft afgelopen week groen licht gekregen van de gemeente Leeuwarden voor het inrichten van een nieuwe tentoonstellingshal onder de naam ‘De Wereld van het Friese Paard’: van boerenpaard tot filmster.’ Het KFPS steunt dit initiatief met informatie, kennis en € 25.000.

100-jarig bestaan in 2025

Dit plan is onderdeel van een groter uitbreidingsplan dat het museum in 2025, bij de viering van het 100-jarig bestaan, gerealiseerd wil hebben.De expositie draait om de rol die het paard speelt ‘in het leven van eigenaren, fokkers, fans, boeren, recreatie, sport, tradities, theater-en filmproducties’. Doel is om met deze tentoonstelling het aantal jaarlijkse bezoekers te laten groeien naar 25.000.

Keje fan ‘e Kilewier

Het Fries Landbouwmuseum, ten zuiden van Leeuwarden, heeft al een blikvanger in de bestaande expositie, namelijk de opgezette hengst Keje fan ‘e Kilewier (Oege 267 x Jillis 301) in combinatie met de Gouden Sjees. Maar Keje en zijn rasgenoten gaan nog meer aandacht krijgen in een eigen gedeelte van het museum. ‘Een plek waar de bezoeker ondergedompeld wordt in de wereld van dit fantastische dier’, zegt Henk Dijkstra, de oud-directeur van het museum die nu als projectleider de kar trekt. ‘De bezoeker ervaart er de aspecten van het ‘Frysk Hynder’, the Royal Friesian, het zwarte goud. Het wordt een attractie die een brede doelgroep zal vermaken, waarbij de veelzijdigheid van het paard centraal staat. De rol die het paard heeft gespeeld en nog steeds speelt in het leven van mensen, in de sport, traditie en cultuur, zelfs in theater en film komen aan bod.’

Bronnen: Stichting Hippomobiel Erfgoed en Leeuwarder Courant

Deel dit bericht

Meer nieuws